tisdag 29 december 2009

Julklapp!!!

På jobbet så fick vi 4 biobiljetter i julklapp. Ska man gå och se en film alla 4 eller ska Tomas och jag se två filmer bara vi? Skulle nog tro att det blir två vuxenfilmer, om vi får tag i barnvakt vill säga...
Skulle vlja se Avatar i 3D och The Imaginarium of Doctor Parnassus tror jag.

Annars har det varit fler filmer i julklapp så det borde bli en del inlägg nu framöver igen. I varje fall innan jobbet börjar och det blir ont om tid igen.

Hitler: The rise of evil

Såg filmen Hitler; The rise of evil igår och idag. Det är en TV-film på 3 timmar uppdelad i två delar så vi såg en del per dag. Det var en hel del jag inte visste och det var intressant, men jag undrar om Hitler verkligen var så psykisk instabil som filmen visar. Hade han klarat av allt det hemska han gjorde då? Kanske vill de visa för mycket hur sjuk han var och jag tycker inte riktigt om valet av skådespelare till Hitler, men den var nog värd att se i alla fall.

"Hur kunde vanliga hederliga medborgare låta en galning som Adolf Hitler komma till makten? Det här är den sanna berättelsen om Adolf Hitler, från den hårda barndomen i Österrike tills det han tar makten och ger order om Förintelsen. Vad fick ett helt folk att blunda för vad han gjorde? Möt Hitler, människorna som såg upp till honom och militären som ställde sig bakom honom. Men också de som fruktade honom och bekämpade honom."

Filmen var en av tre i en box med temat "Evil Empire: World War II". De andra filmerna var: "Sophie Scholl" som jag inte hört talas om och "Operation Valkyrie - Attentatet mot Hitler" som är förlagan till "Valkyria" med Tom Cruise som vi såg för ett tag sedan.

onsdag 9 december 2009

Liseys berättelse


Läste ut Liseys berättelse av Stephen King här om kvällen. Låg och läste för länge när jag borde sova, men kunde inte sluta. Väldig bra bok, och inte alls så mycket onödigt prat som det kan vara i vissa böcker av Kingen. Det här får mig ännu mer sugen på en ny bok av Kingen; Under the Dome.

Dålig film?

Såg en trailer till The Sorcerers apprentice ikväll. Musiken var bekant och enda anledningen att jag fortsatte titta. Kanske kan filmen vara ok, men lite fånig verkar den. Kanske skulle de nöjt sig med Musse Pigg bara? Vill man kan man istället se Depeche Modes "A pain that I'm used to" istället.

måndag 17 augusti 2009

Vinterdöd

Läste ut Vinterdöd av Rennie Airth igår kväll. Det är tredje och avslutande boken i triologin om John Madden. Den första boken var Mörkrets flod och den andra Blodröd våg. Tycker nog bäst om den första boken, men minns knappt den andra. Tyckte den här var bra, synd att det är slut på serien nu. Den här boken utspelar 1944. Det hoppar ca 10 år i varje bok (första 1921 och andra 1932).

"London, november 1944. Den vinterkalla staden är mörklagd på grund av kriget.
En ung polsk flicka hittas brutalt mördad. Polisens resurser är begränsade i ett London som får ta emot flyktingar från stora delar av ett krigshärjat Europa, och frågan de handfallna poliserna ställer sig är: Vem skulle vilja mörda en flykting?

Det visar sig att den unga flickan arbetade på den pensionerade kriminalkommissarien John Maddens gård och han dras in i utredningen. Tyngd av samvetskval bestämmer han sig för att hjälpa sina gamla kollegor vid Scotland Yard, Angus Sinclair och Billy Styles, att lösa fallet. Snart inser man att mordet har sin lösning i händelser som inträffade för flera år sedan och att mördaren kommer att slå till igen. Kan Madden stoppa honom i tid?"

lördag 8 augusti 2009

Tuck everlasting

Satt framför TVn ikväll och bytta kanal lite. Hittade en film som hette Tuck everlasting från 2002, kände igen handlingen lite och tittade lite till. Det visade sig (upptäckte jag när jag kollade på imdb efter att ha sett klart filmen) att den baseras på en bok med samma titel av Natalie Babbitt.

Filmen är en nyinspelning av Tuck everlasting från 1981. Den såg jag när jag var liten och har tänkt på den ibland då och då, nu vet jag vilken film det var :) Skulle vilja se den gamla men den är nog omöjlig att få tag på.

"Den 15-åriga Winnie Foster (Alexis Bledel) är dotter till stadens mest förmögna familj. Hon är hårt hållen och drömmer om ett friare liv utanför familjägornas högsta staket. Inför hotet om att bli skickad på uppfostrings-anstalt, flyr hon ut i den stora skogen nära hemmet. Där möter hon Jesse Tuck (Jonathan Jackson) som bär på en otrolig hemlighet - han och hans familj är odödliga efter att ha druckit ur en magisk källa. Winnie och Jesse blir djupt förälskade och snart står Winnie inför valet mellan att återvända hem - eller leva för evigt tillsammans med Jesse..."

"TUCK EVERLASTING är baserad på Natalie Babbitts prisbelönta roman med samma namn Det är en varm, romantisk film om den första stora kärleken och människans eviga frågor kring tidens gång och livets mening."

onsdag 5 augusti 2009

Bok att kolla upp

Läste om en bok i en tidning på jobbet, Stilla vatten av Nigel McCrery. Den verkar lite annorlunda eftersom man får föölja polisen och mördaren paralellt, och dessutom är mördaren en gammal tant. Ska kolla upp den lite mer.

söndag 2 augusti 2009

Titanic

Var och såg på utställningen om Titanic idag. Utställningen kunde ha visat lite mer tycker jag, men den var väl ok. Man fick både Vasa och Titanic för 200:- (behöver inte gå samma dag) och på Titanic-biljetten kommer man in på Sjöhistoriska museet året ut. Sjöhistoriska har stängt till den 20/8 för renovering, men efter det så blir det nog ett besök.

Efter detta så avslutade vi dagen med att se filmen Titanic från 1997.

"Inget i hela världen kan konkurrera med Titanics episka skådespel och hisnande storslagenhet. Som vinnare av elva Oscar, inklusive Bästa Film, seglade denna enorma kärlekshistoria in i hjärtat på biobesökare över hela världen, för att slutligen visa sig bli den mest populära spelfilmen någonsin.

Den internationella storstjärnan Leonardo DiCaprio och den Oscarnominerade Kate Winslet lyser upp filmduken som Jack och Rose, de unga älskande som är åtskilda av samhällsklasserna men ändå förutbestämda att finna varandra på det "osänkbara" R.M.S. Titanics jungfruresa.

Men när det dödsdömda lyxkryssningsfartyget kolliderar med ett isberg i den kalla Nordatlanten, blir deras passionerade kärleksaffär en nervpirrande kamp för att överleva."

lördag 1 augusti 2009

Jakten på lycka

Såg filmen Persuit of happyness, eller Jakten på lycka som den heter på svenska, från 2006 igår.

"Will Smith spelar huvudrollen i denna rörande berättelse som är inspirerad av den sanna historien om Chris Gardner – en försäljare från San Francisco som kämpar för att bygga en framtid för sig själv och sin 5-årige son Christopher (Jaden Smith). När hans flickvän Linda (Thandie Newton) lämnar honom, måste Chris uppfostra Christopher på egen hand.

Chris hängivelse ger slutligen resultat när han får en praktikplats utan lön på en extremt prestigefylld börsmäklarutbildning – där endast en av tjugo praktikanter klarar sig vidare. Men utan lön blir Chris och hans son vräkta från lägenheten och tvingas sova på gatorna, på härbärgen och till och med på en låst toalett på en tunnelbanestation. Tack vare sitt självförtroende och kärleken till sin son, övervinner Chris Gardner alla hinder och blir en legend på Wall Street."

Man visste alltså hela tiden att det skulle gå bra, om man inte hade vetat om det från början hade man verkligen undrat om allt skulle gå bra. Helt ok film. Lite kul att far och son i filmen också är far och son på riktigt.

torsdag 30 juli 2009

Från andra sidan

Köpte Från andra sidan från 2005 igår. Amy Nicholls (Calista Flockhart) är nattsköterska som börjar jobba på ett gammalt sjukhus där alla patienter skullr flyttas till det nya. Flytten har blivit uppskjuten eftersom en olycka fyller upp platser på det nya sjukhuset. Kvar blir en grupp barn som har olika lungsjukdomar. Men det är något på sjukhuset som vill skada barnen...

En typisk skräckfilm på ett gammalt sjukhus, en avstängd våning och något otäckt som man inte riktigt vet vad det är. På slutet får man se lite mer och det drar ner betyget lite, det är mest läskigt när man inte ser så mycket. Trots det en bra skräckfilm som verkar finnas för 39:- på CDON och i affärer just nu.

onsdag 29 juli 2009

Mei och kattungebussen

Den här filmen av Hayao Miyazaki som är en 15 minuter lånmg uppföljare på Min granne Totoro skulle Josefin verkligen vilja se, men eftersom man verkar behöva åka till Japan för att göra det blir det inte så tyvärr. Man kan se lite stillbilder från filmen på youtube. Visst är kattbussar en häftig idé :)


Filmstar

Hittade sidan filmstar.se med mycket om film. Många tips på filmen jag inte visste jag ville se :)

tisdag 28 juli 2009

Syndabekännelser

Läste ut "Syndabekännelser" av Alex Kava på semestern. Det är hennes första bok, A Perfect Evil på engelska, så det hade varit bra att läsa den innan den första boken jag läste - Skrivet i blod. Jag visste vem som var mördaren hela tiden men inte riktigt allt som skulle hända som tur var. Spännande precis som den förra boken. Om man inte har läst böckerna har man två mycket spännande och läskiga böcker framför sig som jag kan rekommendera.

Hittade "Svarta sinnen" på Coop Forum i ett dubblepack med en annan bok ("Bakom stängda dörrar" av M J Rose) och köpte den bums. Får se om den är lika bra som de andra.

A Perfect Evil - Syndabekännelser (August 2000) Maggie O’Dell
Split Second (August 2001) Maggie O’Dell
The Soul Catcher (July 2003) Maggie O’Dell
At the Stroke of Madness - Svarta sinnen (July 2004) Maggie O’Dell
One False Move (August 2004)
A Necessary Evil - Skrivet i blod (February 2006) - Maggie O’Dell
Whitewash (May 2007)
EXPOSED (September 2008) Maggie O’Dell

Ponyo

Hayao Miyazaki nya film Ponyo kom ut 2008 men har inte dykt upp i Sverige än. Den kom på bio i USA den 28 juni 2009. Undrar om den kommer hit alls eller om man måste köpa den på dvd. Trist att inte alla filmer kommer hit, men nu verkar även gamla filmer av Hayao Miyazaki komma på bio så borde väl en ny komma hit, eller?

Official trailer från Disney

måndag 27 juli 2009

Tematrio - Barndomsskildringar

Nyrans Noblesser skrev den 27 juli: Barndomsskildringar finns det gott om i litteraturen, både (själv)biografiska och fiktiva. Jag har alltid läst och uppskattat barndomsskildringar och det var svårt att begränsa sig till endast tre böcker denna vecka. Men jag hoppas ändå att ni kan ge tips på fler.

Berätta om tre barndomsskildringar!

Barndomsskildningar måste ju bli något av Stephen King, han har ju ofta med sådant i sina böcker;

1: Det

2: Hjärtan i Atlantis

3: The Body

En så bra låt

att jag nästan får tårar i ögonen, sa Jonatan och torkade sig lite i ögonen. Han satt och lyssnade på musik i sin mp3-spelare. Jag blev nyfiken och var tvungen att lyssna på vilken låt det var, det var EMD med låten Jennie let me love you :)


söndag 19 juli 2009

A till Ö i krimvärlden - F

Bokstaven F:

Kriminalroman jag har läst: "Flickan från ovan" av Alice Seabold, en annorlunda roman om en flicka som från ovan ser vad som händer efter hennes död. Är det en kriminalroman egentligen?

Krimförfattare jag gillar:
Kommer inte på någon författare på F just nu...

Kriminalroman jag vill läsa
:
"Flickan under jorden" av Elly Griffiths ligger just nu på önskelistan.

A till Ö i krimvärlden - E

Bokstaven E:

Kriminalroman jag har läst: "En ovanligt torr sommar" av Peter Robinson.

Krimförfattare jag gillar:
Janet Evanovichs böcker om prisjägaren Stephanie Plum som i alla fall inte har ett tråkigt liv.

Kriminalroman jag vill läsa
: "
En visa för de döda" av Patrick Dunne, finns lämpligt nog som pocket för 39:- på bokus.

Gratis tidning

Man kan få en gratis tidning på nätet om man går med på att ta emot reklam från Bonnier om tidningar, musik, film och böcker. Jag får redan reklam från dem titt som tätt och passar på att få en gratis tidning, det blev National Geographic den här gången.

The Devils backbone

Såg filmen The Devils backbone från 2001 (spansk originaltitel El Espinazo del Diablo) av Guillermo del Toro. Filmens handling har flera likheter med både Pans Labyrint från 2006 (utspelar sig 1944 precis efter inbördeskriget) och Barnhemmet från 2007 som vi också sett.

Filmen utspelar sig i Spanien under spanska inbördeskriget 1936-1939. Den utspelar sig på ett barnhem och historen utvecklar sig till en spökhistoria.

Inte lika bra som Pans Labyrint och Barnhemmet, men ändå värd de 59:- som jag betalde för en 2 disc dvd från CDON.

Den glömda trädgården

Läste ut Den glömda trädgården av Kate Morton igår. Började på vägen till jobbet i fredags och var fast i boken direkt efter första sidan. Boken växlar mellan flera olika tidsåldrar och sakta kommer man närmre lösningen på varför den lilla flickan skickades ensam på en båt ända till Australien.

Jag kommer att kolla upp de andra böckerna av författaren för den här boken tyckte jag mycket om. Dimmornas lek är debutromanen som verkar finnas under både den engelska titeln The House at Riverton och den australienska The Shifting Fog.

"1913
En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.

1975
På sin ålders höst företar Nell O'Connor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.

2005
När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.
Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien.

Den glömda trädgårdenär en romantisk, gripande och oavbrutet spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. Lager för lager avtäcks en sällsam historia som under århundraden påverkat många människors liv.

Kate Morton är född 1976 och växte upp i sydöstra Queensland, Australien. Hon har studerat drama och engelsk litteratur och arbetar nu på en doktorsavhandling vid University of Queensland. Hon bor med man och två barn i Brisbane. Forum har tidigare utgivit hennes debutroman Dimmornas lek."

Toffs bok

Läste ute "Toffs bok: med kommentarer av Muham Bentson" av Kalle Dixelius på tåget i torsdags. Fick låna den av en kille på jobbet, kul eftersom jag läst lite om den och tyckte den verkade spännande.

"Toffs bok utspelar sig i ett Sverige som inte finns än. Det är ett Sverige där Stockholm, förlåt, Ståkkålm, mestadels bebos av förtryckta trashankar som hostar lungorna ur sig i dragiga ruiner. I detta Ståkkålm bor Toff ensam med sin mamma i ett stenhus i Hornschtull. Han är 25 år och han längtar efter något som han inte riktigt kan fånga. Hans hjärta är stort och hans huvud är fullt av ännu större drömmar.

En dag tar han upp en penna och börjar skriva. Om livet, staden och kärleken. Han vet inte varför, men det känns rätt. Så han fortsätter trevande att skriva, trots att det är förbjudet och trots att han riskerar allt. Två hundra år senare, år 2460, hittas Toffs manuskript. Det blir snart en av den svenska historiens viktigaste texter. Ett av de fåtal dokument från den kanske mest gåtfulla och sägenomspunna tiden i vår historia den mörka tiden."


Boken Toffs sätt att uttrycka sig ändras när han lär sig mer och träffar fler som läst böcker, mästarna i framtiden är inte samma som idag och det finns flera roliga hänvisningar till folkvisor och sagor. Jag tycker det är en intressant framtidsskildring och skulle verkligen vilja diskutera slutet med fler som läst boken, kanske något för en bokcirkel?

Där allt är möjligt

En intressant artikel om fantasy i SvD den 17 juli 2009.

lördag 18 juli 2009

Tematrio - Frankrike

Nyrans Noblesser skrev den 13 juli: "I morgon är det dags att vifta med Trikoloren och sjunga Marseljäsen. Det finns inte så många böcker av franska författare i min bokhylla, men de som står där är av hög klass. Som vanligt väntar jag på tips från deltgarna i Tematrion."

Berätta om tre franska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

Vet inte om jag läst så mycket franskt, men får väl börja med boken jag läste ut nyss:

1. Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda. En bok om personer och relationer.

2. Joanne Harris (hennes mamma var fransk i alla fall) skriver bra. Gillade Chocholate och En doft av apelsin, är sugen på Karamellskorna.

3. Alexandre Dumas läste jag för länge sedan, det blev "De tre musketörerna" och "Greven från Monte Cristo".

Önskelistan

Har lagt till ett par böcker på önskelistan, om de finns i pocket föredrar jag nästan det.

City of Night av Dean R Koontz, Ed Gorman (del 2 i Frankensteinserien, kommer inte på svenska trist nog)
Flickan under jorden av Elly Griffiths
Lilla hjärtat av Sophie Hannah
Parfymen : en mördares historia av Patrick Süskind
Virka amigurumi : söta små glädjespridare av Mia Bengtsson
Välkommen till himlen av Fannie Flagg
Bläckhjärta av Cornelia Funke

Kanske också Haunted Heart: The Life and Times of Stephen King av Lisa Rogak, det var ett tag sedan jag läste en biografi om Kingen :)

lördag 11 juli 2009

Morden i Midsomer

Nu är årets avsnitt av Morden i Midsomer nästan slut. Det blev bara 4 avsnitt, brukar det vara så? På hemsidan midsomermurders.net kan man läsa mer om Chief Inspector Tom Barnaby och alla andra i serien. Verkar inte så uppdaterad på avsnitten dock, hittade inte de här nya som visas på TV nu.

Tematrio - USA

Tematrio från Lyrans noblesser handlar denna gången om USA:

Det har blivit tradition att välja teman utifrån Nationaldagar och eftersom det nyligen firats 4th of July kan ni nog gissa temat. Att välja bland USA:s alla författare är inte lätt, men det är vad ni får i uppgift att göra.



1. Någon av alla de böcker av Stephen King som utspelar sig i Maine. En favorit är tegelstenen "Det". Kolla kartan för att se Kings städer i Maine.

2. Lilla huset på prärien-serien av Laura Ingalls Wilder.

3. Dean Koontz böcker utspelar sig ofta i södra Kalifornien. En favorit är Väktare som måste läsas om men ett par års mellanrum.

Tillsammans är man mindra ensam

När jag läste boken Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda så kom jag på att jag hade fått filmen med orginaltiteln Ensemble, c'est tout från 2007 med en tidning för ett tag sedan.

Audrey Tautou spelar Camille Fauque och filmen följer boken ganska bra, förutom att de naturligtvis inte får med allt. Hade nog tyckt bättre om den om jag sett filmen först. Nu när jag precis läst ut boken så känns filmen lite tunn eftersom man inte får veta vad personerna tänker. Precis samma kände jag när jag sett Låt den rätte komma in. Kanske ska jag se filmer först och sedan läsa boken?

"Tillsammans är man mindre ensam bygger på Anna Gavaldas hjärtevarmande humoristiska succéroman med samma namn. Handlingen utspelas i Paris under ett års tid och kretsar kring fyra människor vars vägar korsas. Camille har tagit avstånd från sin överklassbakgrund och tagit jobb som städerska.

I samma hus som hennes kalla lilla vindsrum ligger, bor Philibert. Han är en intellektuell aristokrat med stort komplex för sin svåra stamning som bor ensam i en stor våning som tillhör hans familj. Hans inneboende Franck är en snygg men butter kvinnokarl som hyser stor kärlek till sin mormor Paulette.Tillsammans upplever de sorger och motgångar, men även sann vänskap och kärlek. Sakta men säkert börjar de att krypa ut ur sina skal och inser sanningen i att ensam inte är stark."

Tillsammans är man mindre ensam

Läste ut boken Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda idag. Den är från handlar om några personer i Paris som träffas och börjar känna någon sorts gemenskap. Om man läser snabbt kan det ibland vara svårt att hålla ordning på vem som säger vad, men jag tyckte ändå om boken. Ett tips är att inte läsa baksidan på boken, eftersom saker som händer först efter halva boken avslöjas där. Tur att jag som vanligt inte läser baksidor förrän jag läst ut boken!

Gillade de här meningarna på sid 238 i min pocket:

-Nej. Eller, jo... När jag lyssnar på den här sortens musik, när jag går in i en oerhört vacker kyrka eller när jag ser en tavla som berör mig, en Bebådelse till exempel, då sväller hjärtat så mycket att jag får en känsla av att tro på Gud, men jag misstar mig: det är Vivaldi jag tror på... På Vivaldi, på Bach, på Händel eller på Fra Angelico... Det är de som är gudarna...

"Camille gör sitt bästa för att försvinna. Hon äter knappt, hon arbetar natt som städerska och bor i ett minimalt oeldat vindsrum. Hennes kontakt med andra människor är ångestfylld och begränsad. Philibert de la Durbellière är en stammande men beläst aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll lyckas han övervinna sin plågsamma blyghet och rädda den medvetslösa Camille från hennes utkylda rum. Han installerar sjuklingen i sin stora eleganta våning en trappa ner, fast han rodnar när han avlägsnar hennes feberfuktiga kläder. Snart möter Camille kocken Franck, Philiberts inneboende, som är mycket stilig men butter och ohyfsad. Sakta men säkert börjar de tre att krypa ut ur sina skal.

Handlingen i Anna Gavaldas nya roman utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan personer som bor under samma tak. Personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats, men som allaharstora hjärtan."

måndag 6 juli 2009

Beställning på CDON

Skickade iväg en beställning på CDON nyss, de har lite tekniska problem på sidan så det var inte så lätt. En bok som jag ville ha verkar inte finnas längre för jag kunde inte lägga den i korgn hur mycket jag än klickade, fick bara " tekniskt fel" hela tiden. Blir lite böcker och lite serier och någon film. Kommer mer om innehållet senare när det kommer.

Väntar också på att Dollhouse ska släppas på dvd (kommer den 28 juli i USA). Det verkar som det blir en andra säsong trots allt prat om att den skulle läggas ner. Den 18 september börjar det igen.

lördag 4 juli 2009

Skrivet i blod av Alex Kava

Har nyss läst ut "Skrivet i blod" av Alex Kava. Visste inget om henne innan, men hittade boken på något sätt. Började läsa och var fast. Spännande och läskigt. Kommer att leta efter fler böcker av författaren eftersom detta inte var första boken om Maggie O'Dell, får se om jag kan hitta dem på svenska, verkar inte så lätt. Påminner lite om Patricia Cornwell innan hennes böcker blev sega och nästan oläsliga.

A Perfect Evil (August 2000) Maggie O’Dell
Split Second (August 2001) Maggie O’Dell
The Soul Catcher (July 2003) Maggie O’Dell
At the Stroke of Madness (July 2004) Maggie O’Dell
One False Move (August 2004)
A Necessary Evil - Skrivet i blod (February 2006) - Maggie O’Dell
Whitewash (May 2007)
EXPOSED (September 2008) Maggie O’Dell

"Blood and Ice Cream Trilogy"

Enligt wikipedia förklaras "The Blood and Ice Cream Trilogy" med att glassen Cornetto spelar en liten roll i alla filmer:

1. Shaun of the Dead: strawberry, red, represents blood and gore of the zombies
2. Hot Fuzz, Classico: blue, represents the police
3. The World's End: mint (or mint choc chip), green

Första filmen
i "The Blood and Ice Cream Trilogy" är Shaun of the dead från 2004. En romantisk komedi med zombies, hur nu det är möjligt.

"Shauns liv står stilla. Han fördriver tiden på den lokala puben The Winchester med sin bäste vän Ed, har problem med sin mamma och försummar sin flickvän Liz.

När Liz lämnar honom, bestämmer sig Shaun för att äntligen ta tag i sitt liv. Han måste vinna tillbaka sin flickväns hjärta, förbättra relationen till sin mamma och ta itu med vuxenlivets alla plikter. Dessvärre vaknar DE DÖDA till liv och försöker äta upp de levande. För Shaun som just fått en nytändning, är detta bara ännu ett hinder på vägen.

I denna totala ZOMBIE-EPIDEMI ger sig Shaun iväg - beväpnad med slagträ, spade och med Ed i släptåg - för att rädda sin mamma och motvilligt även sin styvfar, sin flickvän och ännu mer motvilligt hennes vänner David och Dianne. Hans plan är att föra dem till det säkraste stället han känner till - The Winchester."

Film nummer två är Hot Fuzz från 2007. En action/komedi/polisfilm.

"Nicholas Angel (Simon Pegg) är Londons bästa polis. Han haffar fyra gånger så många brottslingar som sina kollegor och har dessutom en arbetsmoral som får de andra poliserna att framstå som en bunt slashasar. För att undvika att dra skam över kollegorna blir han omplacerad till Sandford, en slumrande landsortsstad som nästan helt saknar brottslighet. Plötsligt drabbas Sandford av en rad olyckor och Angel vädrar morgonluft. Men ligger det verkligen en hund begraven eller har tristessen i Sandford gett Angel brottshallucinationer?"

Film nummer tre är förhoppningsvis på gång, enligt imdb ska den heta The World's End och komma 2010 eller 2011. Vad kommer den handla om? Jorden kommer kanske att gå under om man ska tro på titeln, men kommer det vara naturkatastrof, meteroit eller utomjordingar som är anledningen? Vad det än blir så ska jag helt klart se filmen när den kommer.

Entertainment weekly skriver såhär:

Finally, this fall, Pegg says he hopes to reteam with Shaun of the Dead and Hot Fuzz director Edgar Wright on another of their genre-bending films, tentatively titled The World's End.
"If Shaun of the Dead was about leaving your 30s and taking responsibility," says Pegg, "and Hot Fuzz was about being a man, then the next one will be about being an old man," Pegg bursts out laughing, "being f---ing 40, which I am approaching. Edgar isn't, the little bastard." - Simon Pegg

Vampyrer på bio

Det är verkligen inne med vampyrer nu, både på film och i böcker. Filmen Daybreakers har premiär 8 januari 2010 i USA, undrar om den kommer hit?




Filmen New Moon (fortsättningen på Twilight) har premiär den 20 november 2009, så det är inte så långt kvar innan vi får se hur det går för Bella och Edward.

Ny serier på SVT - Being Human.

Andra säsongen av True Blood har precis börjat i USA.

Vampire diaries, ännu en serie om vampyrer.

Kommer man att orka?

Böcker

Hittade även denna boklista hos Paula.

Fetstila de titlar du har läst
Om du inte läst just den boken men annat av författaren – fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött
* framför boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ framför boken betyder att du äger den
x framför de du påbörjat men inte avslutat den

1. +The DaVinci Code (Dan Brown)
2. +Pride and Prejudice (Jane Austen)
3. To Kill A Mockingbird (Harper Lee)
4. Gone With The Wind (Margaret Mitchell)
5. +The Return of the King (Tolkien)
6. +The Fellowship of the Ring (Tolkien)
7. +The Lord of the Rings: The Two Towers (Tolkien)
8. Anne of Green Gables (L.M. Montgomery)
9. +xOutlander (Diana Gabaldon)
10.* A Fine Balance (Rohinton Mistry)
11. +Harry Potter and the Goblet of Fire (Rowling)
12. +Angels and Demons (Dan Brown)
13. +Harry Potter and the Order of the Phoenix (Rowling)
14. A Prayer for Owen Meany (John Irving)
15. Memoirs of a Geisha (Arthur Golden)
16.+ Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (Rowling)
17. *Fall on Your Knees (Ann-Marie MacDonald)
18. The Stand (Stephen King)
19. +Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Rowling)
20. Jane Eyre (Charlotte Bronte)
21 The Hobbit (Tolkien)
22. The Catcher in the Rye (J.D. Salinger)
23. Little Women (Louisa May Alcott)
24. +The Lovely Bones (Alice Sebold)
25. Life of Pi (Yann Martel)
26. +The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams)
27. Wuthering Heights (Emily Bronte)
28. +The Lion, the Witch and the Wardrobe (C. S. Lewis)
29. East of Eden (John Steinbeck)
30. Tuesdays with Morrie (Mitch Albom)
31. Dune (Frank Herbert)
32. +The Notebook (Nicholas Sparks)
33. Atlas Shrugged (Ayn Rand)
34. 1984 (Orwell)
35. The Mists Of Avalon (Marion Zimmer Bradley)
36. xThe Pillars of the Earth (Ken Follett)
37. The Power of One (Bryce Courtenay)
38. I Know This Much is True (Wally Lamb)
39. The Red Tent (Anita Diamant)
40. +The Alchemist (Paulo Coelho)
41. +The Clan of the Cave Bear (Jean M. Auel)
42. +The Kite Runner (Khaled Hosseini)
43. +Confessions of a Shopaholic (Sophie Kinsella)
44. The Five People You Meet In Heaven (Mitch Albom)
45. +The Bible
46. Anna Karenina (Tolstoy)
47. The Count of Monte Cristo (Alexandre Dumas)
48. Angela’s Ashes (Frank McCourt)
49. The Grapes of Wrath (John Steinbeck)
50. She’s Come Undone (Wally Lamb)
51. The Poisonwood Bible (Barbara Kingsolver)
52. A Tale of Two Cities (Dickens)
53. +Ender’s Game (Orson Scott Card)
54. Great Expectations (Dickens)
55. The Great Gatsby (Fitzgerald)
56. *The Stone Angel (Margaret Laurence)
57. +Harry Potter and the Chamber of Secrets (Rowling)
58. The Thorn Birds (Colleen McCullough)
59. The Handmaid’s Tale (Margaret Atwood)
60. +The Time Traveller’s Wife (Audrey Niffenegger)
61. Crime and Punishment (Fyodor Dostoyevsky)
62. The Fountainhead (Ayn Rand)
63. War and Peace (Tolstoy)
64. +Interview With The Vampire (Anne Rice)
65. *Fifth Business (Robertson Davis)
66. One Hundred Years Of Solitude (Gabriel Garcia Marquez)
67. The Sisterhood of the Traveling Pants (Ann Brashares)
68. Catch-22 (Joseph Heller)
69. Les Miserables (Hugo)
70. The Little Prince (Antoine de Saint-Exupery)
71. Bridget Jones’ Diary (Fielding)
72. Love in the Time of Cholera (Marquez)
73. Shogun (James Clavell)
74. The English Patient (Michael Ondaatje)
75. The Secret Garden (Frances Hodgson Burnett)
76. +The Summer Tree (Guy Gavriel Kay)
77. A Tree Grows in Brooklyn (Betty Smith)
78. The World According to Garp (John Irving)
79. The Diviners (Margaret Laurence)
80. +Charlotte’s Web (E.B. White)
81. Not Wanted On The Voyage (Timothy Findley)
82. Of Mice and Men (Steinbeck)
83. Rebecca (Daphne DuMaurier)
84. Wizard’s First Rule (Terry Goodkind)
85. Emma (Jane Austen)
86. Watership Down (Richard Adams)
87. Brave New World (Aldous Huxley)
88. The Stone Diaries (Carol Shields)
89. Blindness (Jose Saramago)
90. Kane and Abel (Jeffrey Archer)
91. In The Skin Of A Lion (Ondaatje)
92. Lord of the Flies (Golding)
93. The Good Earth (Pearl S. Buck)
94. The Secret Life of Bees (Sue Monk Kidd)
95. The Bourne Identity (Robert Ludlum)
96. The Outsiders (S.E. Hinton)
97. White Oleander (Janet Fitch)
98. A Woman of Substance (Barbara Taylor Bradford)
99. The Celestine Prophecy (James Redfield)
100. Ulysses (James Joyce)

Har inte riktigt läst lika många på denna listan, känner inte igen alla heller. Kanske beror det på att titlarna är på engelska? Kan ha läst fler i skolan, är inte riktigt säker på Mice & men bland annat.

fredag 3 juli 2009

Fantasy och SF

Fetstila de titlar du har läst
Om du inte läst just den boken men annat av författaren – fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött
* framför boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ framför boken betyder att du äger den
x framför de du påbörjat men inte avslutat den


1. +J R R Tolkien – Sagan om ringen
2. +David Eddings – Sagan om Belgarion
3. +David Eddings – Sagan om Mallorea
4. +Douglas Adams – Liftarens guide till galaxen
5. Robert Jordan – Sagan om drakens återkomst
6. +Katharine Kerr – Sagan om det magiska landet Deverry
7. +Philip Pullman – Den mörka materian
8. Neil GaimanAmerican gods
9. +Audrey Niffenegger – Tidsresenärens hustru
10. +Stephenie Meyer – Twilight
11.Charlaine Harris – Serien om Sookie Stackhouse
12. *China Mieville – Un Lun Dun
13. +C.S Lewis – Narnia-böckerna
14. *Ellen Kushner -The Privilegie of the Sword
15. Johanne Hildebrandt – Sagan om Valhalla
16.+Jean M Auel – Grottbjörnens folk
17. H.G Wells – The invisible man
18.+J.K Rowling – Harry Potter-serien
19. *Naomi Novik – Temeraire-serien
20. Robin Hobb – Fjärrskådar-serien
21. Margit Sandemo – Sagan om Isfolket
22. +Terry Brooks – Shannaras ättlingar
23. Tad Williams – Minne, sorg och törne
24. +Ursula LeGuin – Övärlden
25. Neil GaimanNeverwhere
26. George R R Martin – A Song of Ice and Fire
27. *Steven Erikson – The Malazan Book of the Fallen
28. xDiana Gabaladon – Främlingen
29. +Bram Stoker – Dracula
30. *Richard Morgan – Altered Carbon
31. +William Gibson – Neuromancer
32. *Scott Lynch – Gentlemannarövarna-serien
33. +Susanna Clarke – Jonathan Strange and Mr Norell
34. +John Ajvide Lindqvist – Låt den rätte komma in
35. *Patricia A McKillip – Ombria in Shadow
36. Christoffer Paolini – Eragon
37. Raymond E Feist – Imperiets dotter
38. *Julie Bertagna – Exodus
39. *Roger Zelazny – Enhörningens tecken
40. Mårten Sandén – Den femte systern
41. Terry Pratchett & Neil GaimanGoda Omen
42. +Michael Ende – Den oändliga historien
43. *Patricia Briggs – Moon called
44. *Julia Sandström – På ödets vingar
45. *Cory Doctorov – Little Brother
46. +Isaac Asimov – Stiftelsetriologin
47. *Joe Abercrombie – The blade itself
48. *Poppy Z Brite – Lost Souls
49. *Alan Campbell – Deepgate Codex
50. *Jasper Fforde – Thursday Next
51. Jonathan Maberry – Patient Zero: A Joe Ledger Novel
52. K.J. Parker – The Fencer Trilogy
53. SM Peters – Whitechapel Gods
54. Elizabeth Moon – Sagan om Paksenarrion
55. +Stephen King – Pestens tid
56. *Jim Butcher – The Dresden Files
57. Nicklas Krog – Triologin om frihetskriget
58. *Dan Simmons – The Terror
59. *Ann VanderMeer och Jeff VanderMeer – Fast ships, black sails
60. *Michael Chabon -The Yiddish Policemen’s Union
61. *Jonathan Barnes – Somnambulist
62. +Laurell K Hamilton – Anitha Blake, vampire hunter-serien
63. *Saga Borg – Jarastavens vandring
64. *Mary Gentle – Grunts
65. *David Gemmel – Legender från Drenai
66. Ray Bradbury – Farenheit 451
67. Anthony Burgess – A Clockwork Orange
68. Lewis Carroll – Alice i Underlandet
69. Philip K Dick – Do androids dream of electric sheep?
70. William Golding – Flugornas Herre
71. Frank L Herbert – Dune
72. PD James – Children of men
73. Stephen King – The Shining
74. Richard Matheson – I Am Legend
75. +Cormac McCarthy – The Road
76. +Terry Pratchett – Discworld serien
77. *Ann Radcliffe – The Mysteries of Udolpho
78. *Jose Samargo – Blindhet
79. Mary Shelley – Frankenstein
80. Robert Louis StevensonThe Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde
81. HG Wells – Tidsmaskinen
82. +TH White -The sword in the stone
83. John Wyndham – Day of the Triffids
84. Cornelia Funke – Bläckhjärta
85. J.M. Barrie – Peter Pan
86. +Charles de LintOnion girl
87. *Emma Bull – War of the oaks
88. *Paul Auster – I de sista tingens land
89. JG Ballard – The Drowned World
90. Margaret Atwood – Den blinde mördaren
91. +Arthur C Clarke – 2001: A space odyssey
92. Douglas Coupland – Girlfriend in a coma
93. Franz Kafka – Processen
94. Stanislaw Lem – Solaris
95. Doris Lessing – The Memoirs of a survivor
96. *Walter M Miller Jr – Canticle for Leibowitz
97. *Haruki Murakami – Fågeln som vrider upp världen
98. George Orwell – 1984
99. Christopher Priest – The Prestige
100. +Alastair Reynolds – Revelation space

Har läst en hel del av listan, och det finns flera jag redan köpt och vill läsa. Finns också många jag inte hört talas om. Tror inte det är någon som jag verkligen inte vill läsa, är villig att försöka en gång.

Pet Shop Boys på Cirkus

Kanske inte film eller bok, men ändå :)

I söndags var Tomas och jag och såg Pet Shops Boys på Cirkus tillsammans med 1700 andra. Det kändes litet och nära jämfört med Globen där vi såg dem sist. Vi stod nästan längst fram och jag såg ganska bra när de långa killarna framför stod "rätt". Sju klädbyten blev det och många lådor flyttas runt och det dansas och hoppas och klättras på scenen. Alltid lika bra och kul att se, lite dåligt ljud bara men det överlevde jag.

2009 Pandemonium Tour
1. Heart
2. Did you see me coming?
3. Pandemonium / Can you forgive her
4. Love comes quickly
5. Love etc.
6. Building a wall / Go West
7. Two divided by zero
8. Why don’t we live together
9. Always on my mind
10. Closer to Heaven / Left to my own devices
11. Do I have to
12. King’s Cross
13. The way it used to be
14. Jealousy
15. Suburbia
16. All over the world
17. Se a vida é (That’s the way life is) / Discoteca
18. Domino dancing / Viva la vida (Coldplay cover)
19. It’s a sin

extranummer;

20. Being boring
21. West End girls

Om koncerten på kulturbloggen med flera ljudklipp från youtube, man kan till och med "se" oss (om man vet var vi står ;)

Flykten

Jag har läst boken Flykten av Rudolf Vrba. Det är en sann berättelse om två unga män som lyckades överleva och till och med flydde från Auschwitz. Berättelsen känns väldigt naket och enkelt berättat om något som känns så otroligt att det kunde pågå så länge utan att någon hindrade det.

"Klockan sex på kvällen den 7 april 1944 började sirenerna tjuta i Auschwitz. Två fångar hade flytt. Det var Rudolf Vrba och Alfred Wetzler. Några av mycket få som har lyckats ta sig ut ur det helvetiska koncentrationslägret. Drevet gick, men de två lyckades ta sig levande hem till Slovakien.
När de var i frihet skrev de båda en rapport, det så kallade Auschwitzprotokollet, där de beskrev nazismens dödsfabriker och varnade världen för den kommande slakten på judar. För första gången fick världen veta vad som verkligen hände i arbetslägren och vad som väntade alla judar som skickades i väg med tåg österut. Under tiden som Vrba planerade sin flykt förändrades hans drivkraft från att ha gällt sitt eget liv till att fokusera på att väcka den övriga världen. Tyvärr dröjde reaktionerna och tågen fortsatte att gå.

Flykten är Rudolf Vrbas egna berättelse om livet och döden i Auschwitz och om hur han lyckades fly därifrån. Detta är en unik skildring som griper tag från första raden. Aldrig har en autentisk flykt från Hitlers dödsläger beskrivits så direkt och gastkramande."

lördag 20 juni 2009

Tematrio - Sommarläsning

Bloggen tematrio har funnits sedan i våras, och jag försöker hänga på. Veckans tema är Sommarläsning: Berätta om tre böcker/författare ni gärna läser i hängmattan (eller varhelst ni föredrar) under sommaren!

1. Sommaren passar bra för serier tycker jag, man har lite tid att läsa flera böcker så man snabbt kommer fram i serien. Kanske ska jag ge mig på Dean Koontz Frankenstein? Har ju läst den första boken och är lite sugen på del två på engelska, och trean som lämpligt nog kommer i juli.

2. Någon lagom spännande kriminalroman passar också bra, ska nog läsa Ann Cleves Rött stoft, del tre av hennes fyra årstidsböcker om Shetlandsöarna (nu handlöar det om våren). Om man gillar temat årstider och inte har läst Sommardöden av Mons Kallentoft så passar den också bra.

3. Sommarläsning innebär även högläsning för barnen. Nu börjar Josfin bli tillräckligt stor för några av mina gamla favoriter, och läsa ska vi ju göra för de har fått sommarläxa att läsa många böcker i sommar och välja en favorit. Just nu läser vi Mysteriet vid midnatt av Philippa Pearce.

Färger i bokhyllan

Hittade en blogg som uppmanade andra att visa upp sina böcker i olika färger. Kul! Ska kolla igenom mina böcker också. Har ju hyllorna över vår tv färgkodade, en hylla med gult, rött, grönt och blått.

Andras färgade böcker:
Lila
Orange

Hocus Pocus

Igår kväll satt Josefin och jag uppe sent och såg filmen Hocus Pocus från 1993. Den var lite läskig, men inte så farligt tyckte Josefin.

"Hollywoods superstjärna Bette Midler tillsammans med Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy är tre vansinniga och vilda häxor som dyker upp ifrån sjuttonhundratalets Salem för en vild natt i magin och humorns tecken.

Efter det att dom frammanats utav tre ovetande ungdomar ger sig den 300-åriga trion i kast med att lägga en förbannelse över hela staden och att försöka få tillbaka sin ungdom - men först måste dom ta hand om tre kvicktänkta ungdomar som bestämt sig för att sätta käppar i hjulen för dom tre häxorna."

Lite skönt att se en lite äldre film som inte är så läskig trots 11-årsgräns. Jag fick ju sitta och berätta allt de sa eftersom den var på engelska, men jag börjar bli riktigt bra på det och Josefin verkar tycka det fungerar bra.

Nattfåk

Igår när det regnade så läste jag ut Nattfåk av Johan Theorin. Den utspelar sig, precis som hans förra bok Skumtimmen, på Öland.

"Åluddens stora gård har stått öde och igenbommad i många år. Så får gården till slut nya ägare: Katrine och Johan Westin har fått nog av Stockholm och flyttar in med sina två små barn. Westins är erfarna husrenoverare och inte det minsta vidskepliga. Men på hösten när de har flyttat in får de höra de höra den kusligaste sägnen om Åludden: att gården varje jul får besök av de döda."

Boken var lagom spännande men lite seg i början tyckte jag. På slutet när allt närmade sig sin upplösning var det mer spännande och jag fick sträckläsa för att få veta hur det gick. Kommer nog att vara lite nyfiken på nya böcker av Johan Theorin när de dyker upp, och det är väl ett bra betyg.

Valkyria

På midsommaraftons kväll (ösregn) såg vi filmen Valkyria från 2008.

"Svårt skadad i strid återvänder överste Claus von Stauffenberg från Afrika för att ansluta sig till den tyska motståndsgruppen och för att hjälpa till med att skapa operation Valkyrie, den komplexa planen som ska låta en skuggregering ta Hitlers plats när han är död. Men ödet och omständigheterna försätter Stauffenberg i en tvåeggad och central roll. Inte nog med att han måste leda kuppen och ta kontroll över sin nations regering, han måste själv mörda Hitler."

Jag har ju hört talas om att det begicks flera försök att mörda Hitler under andra världskriget, men inte något om hur det gick till. Den här filmen är ju baserad på en sann händelse. Det var lite rörigt med alla unga män i uniform som såg så lika ut att jag inte kunde ha koll på alla. Många bra skådespelare och snyggt filmat, men ändå inte toppbetyg. Skönt i alla fall att inte alla var med Hitler i hans planer för världen.

Benjamin Buttons otroliga liv

Såg filmen Benjamin Buttons otroliga liv från 2008 i torsdags. Filmen handlar om Benjamin (Brad Pitt) som föds som gammal och han är så ful att hans pappa lämnar bort honom. Han växer upp på ett hem för gamla men istället för att dö som alla trott så blir han bara yngre och piggare.

"Jag föddes under ovanliga omständigheter.......

Så börjar "Benjamin Buttons otroliga liv" som bygger på F. Scott Fitzgeralds novell om en man som föds som åttioåring och sedan åldras baklänges.

En man som likt alla vi andra är oförmögen att stoppa tiden. Filmen börjar i New Orleans 1918, i slutet av första världskriget, och sträcker sig ända till det tjugonde århundradet. Det är en berättelse om en ovanlig man, de människor han möter och platser han upptäcker; kärleken han vinner och förlorar, livets glädjeämnen, dödens sorg och något som existerar bortom tid och rum."

Filmen var väl bra, men inte mer än så. Hade kanske hört för mycket om den innan.

söndag 14 juni 2009

Changeling

Denna regniga helg har det blivit en del film och böcker. Vi såg Changeling från 2008 nu på eftermiddagen. Bra men lång film med sina 2 timmar och 20 minuter, fast det känns inte så farligt och det är inte långsamt när man kommit en bit in i filmen och det händer saker.

"Clint Eastwood regisserar Oscar®-belönade Angelina Jolie och John Malkovich i en fängslande och oförglömlig sann berättelse.

. Info är tagen från discshop.se! Leverans nästa dag om du beställer före 16 Los Angeles, 1928. En dag när den ensamstående mamman Christine Collins (Jolie) går till sitt arbete, försvinner hennes son spårlöst. Fem månader senare återförenar polisen mor och son, men det finns ett problem- det är inte rätt pojke. Tack vare en kvinnas obevekliga sökande efter sanningen, avslöjas en värld av korruption som fångar allmänhetens intresse och förändrar Los Angeles för alltid.

Denna gripande berättelse visar den enorma kraften i en kvinnas kärlek till sitt barn."

Sjätte sinnet

Igår kväll så vi om M. Night Shyamalams Sjätte Sinnet från 1999. Den är så bra, och första gången man sett den vill man direkt se om den för att se om slutet verkligen stämmer ;)

. Köp den på www.discshop.se idag!"Barnpsykologen Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) är en man som är besatt av att hjälpa utsatta och plågade barn. Han arbetar så hårt att hans hustru Anna (Olivia Williams) kommer i andra hand. Dr. Crowe har blivit hyllad för sitt arbete, men han är inte felfri. Han har gjort en felbedömning som får fruktansvärda konsekvenser. Därför gör han nu allt för att lyckas med sitt senaste fall, åttaårige Cole Sear (Haley Joel Osment).

Cole tycks ha ett sjätte sinne som ger honom förmågan att se och kommunicera med de döda. För Cole är detta oerhört plågsamt, eftersom han inte förstår varför de döda söker upp honom. Cole vågar heller inte berätta för någon om sin skrämmande förmåga. Sakta lär Dr. Crowe och Cole känna varandra. De blir vänner och psykologen utforskar och försöker hitta förklaringen till Coles märkliga krafter. Resultatet blir minst sagt överraskande, både för Dr. Crowe och hans patient…"

Inte lika spännande nu när vi ser om den, men ändå väldigt bra. Filmen som gjorde M. Night Shyamalam känd.

Pojken i randig pyjamas

Har sett Pojken i randig pyjamas från 2008 igår, men det var inte lätt! Den var så fruktansvärt kopieringsskyddad att vi inte kunde starta den på vår dvd-spelare! Vi fick kolla på den via datorn och det är ju så irriterande. Har man betalat för en film (eller fått i present som i mitt fall) så vill man ju kunna se den utan att behöva hålla på i nästan en timma för att få det att fungera. Om jag bara kunde skulle jag ladda upp den på piratebay så andra slipper det här strulet, för filmen tyckte jag var värd att se.

. Informationen kopierad från discshop.se! Leverans nästa dag om du beställer före 16.00"Bruno, en oskuldsfull och naiv 8-åring, tvingas utan förvarning flytta från sitt trygga hem i Berlin till den tyska landsbygden. Uttråkad och rastlös trotsar han sin mammas förbud och beger sig på upptäcksfärd i den närliggande skogen. Där möter han en jämnårig pojke och en oväntad vänskap tar sin början...

Pojken i randig pyjamas utspelar sig under andra världskriget och är baserad på John Boynes prisbelönade roman. Det är en oerhört gripande och tänkvärd film som kommer att dröja sig kvar i ditt medvetande långt efter att eftertexterna slutat rulla."

Håller med om att den sitter kvar en stund efter filmen och att man borde se den. Det är 15-årsgräns på filmen och jag funderade lite på när man läser om andra världskriget i skolan, för filmen borde passa bra i skolan också för de lite äldre barnen. Man har lite att tänka på och diskutera efter filmen om man vill, men då måste man ju kunna titta på den förståss...

lördag 13 juni 2009

Födelsedagspresenter


Jag fyller år i mars men fick en lite försenad present förra helgen, eller inte bara en utan faktisk hela min önskelista!!!

Mons Kallentoft - Höstoffer
Ann Cleves - Rött stoft
John Ajvide Lindqvist - Människohamn

Fick också dvd:n Pojken i randig pyjamas som baseras på boken av John Boyne.

Tusen tack!!! Nu har jag otroligt mycket att läsa med tanke på att jag hittat en hel del i bokskåpet på jobbet (där man kan byta böcker man läst). Men helgen ska vara regnig och det passar väl bra :)

Frankenstein: Den förlorade sonen

Det är inte bara Mary Shelly som skrivit böcker om Frankensteins monster, nu har Dean Koontz en serie med 3 böcker på gång. Jag har läst ut den första boken, Frankenstein: den förlorade sonen.

"När skräckens mästare tar sig an den urgamla legenden om Frakenstins monster i modern tid får historien en helt ny dimension. Den tatuerade mystiske Deucalion har ett gåtfullt förflutet och ett skrämmande yttre. Han dyker upp på New Orleans gator samtidigt som staden hemsöks av en manisk seriemördare med märkliga motiv.

Carson O'Connor är en tuff snut som inte backar för några brottslingar. Men den här gången är hon rädd att lösningen verkar närmast omänsklig. Inte ens hennes partner Michael Maddison, som kan gå genom eld för hennes skull, tycks tro henne.
Och vem är den till synes så perfekte och framgångsrike Victor Helios - egentligen?"

Spännande och lättläst som alltid när det gäller Koontz, det övernaturliga finns naturligtvis där också. Fortsättningen verkar inte ha kommit på svenska än fastän den här boken kom redan 2007 (dåligt kriminalförlaget!). Men vill man läsa på engelska så finns del två, Frankenstein: City of Night, ute och del tre, Frankenstein: Deand and alive, kommer ut nu i juli.

torsdag 11 juni 2009

Tidsresenärens hustru

Jag har läst ut boken Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger.

"Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat.

De möts för första gången när Clare är 6 år och Henry är 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Plötsligt ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Och Clare kan inget annat än att vänta på hans återkomst.

Henrys tidsresor är en hemlighet som svetsar samman de älskande trots alla smärtsamma avsked. Kampen mot Henrys sjukdom blir en kamp för att hålla fast tiden, livet självt. Tidsresenärens hustru formar sig till en berättelse om ögonblickets skönhet såväl som dess skörhet. Det är en historia om separation och saknad, men också om en närvaro så stark att den spränger alla gränser.

Audrey Niffenegger är bildkonstnär och undervisar i bokkonst vid College Chicago Center i USA. Hennes debutroman Tidsresenärens hustru har uppmärksammats stort världen över. Boken är såld till 25 länder och den har veckovis legat på bestsellerlistor i USA, Storbritannien och Tyskland
."

Boken börjar med att Clare är 6 år och träffar Henry som är 36 år. De gifter sig sedan när Clare är 22 och Henry 30. Redan där så var jag fast i boken, ville veta hur det går. Boken följer Clare från att hon är liten och hon träffar Henry, när Henry träffar henne första gången har hon kännt honom i flera år. En bra och spännande bok.

Läste nyss på imdb att den ska komma som film i höst. Är nyfiken på den och kommer nog att se den.

lördag 6 juni 2009

Terminator Salvation

Var på bio nu ikväll och såg nya Terminator Salvation som hade premiär i onsdags.

"Efter att Skynet utrotat större delen av mänskligheten i en kärnvapenattack, kämpar en liten grupp av överlevande människor - ledda av John Connor - mot att stoppa maskinerna att ta över världen."

Lite spännande att filmen utspelar sig i den framtid som det varnats för i de tidigare filmerna, men vi saknade lite av något mer än terminatorer och människor mot varandra. Undrar om filmerna passar ihop med serien, tänkte på det när Kyle Reese var med men inte hans lillebror som finns i serien.

Helt ok som action, men det saknas en hel del för att vara en bra Terminator-film. Kommer dock att se fortsättningen om det blir någon, det är nog risk för det...

måndag 1 juni 2009

Lyssnar just nu på...

LOVE STORY (Taylor Swift) meets VIVA LA VIDA (Coldplay) - på piano och cello - av Jon Schmidt. Så bra!

http://www.youtube.com/watch?v=xXtVBJDPs6k

lördag 23 maj 2009

In Good Company

Vi köpte en tidning och fick en dvd med på köpet; In good company. Jag hade inte hört talas om den, men gratis är gott ;) Enligt beskrivningen skulle det vara en komedi som var väldigt rolig. Det håller jag inte med om. Den var bra, men inte en komedi.

"En dramakomedi med härliga och oanade förvecklingar i mediabranschen. När Dans (Dennis Quaid) företag köps upp, tvingas han plötsligt arbeta under Tom (Topher Grace), en oerfaren kille i 20- årsåldern.

Som om denna förnedring inte var nog, upptäcker Dan till sin fasa att dottern Alex (Scarlett Johansson) förälskat sig i sin pappas unge chef..."

Filmen var bra och helt klart värd att se, den får 3 sport-tidningar av 5 möjliga.

fredag 22 maj 2009

Berätta inte för någon

Boken "Berätta inte för någon" av Harlan Coben läste jag för ett par år sedan. 2006 så kom det en fransk film baserad på boken, Ne le dis à personne eller "Tell no one" på engelska.

"I åtta år har doktor David Beck plågats av sina minnen - det månbelysta vattnet, de hjärtskärande skriken. Den kväll han såg sin hustru Elizabeth föras bort av okända män. Beskedet om att hennes döda kropp återfunnits och att gärningsmannen antas vara en fruktad seriemördare.

En kväll får han ett överraskande mejl - ett meddelande som ingen annan än Elizabeth kan ha skrivit. Nu väcks hoppet om att hon fortfarande lever. Berätta inte för någon - så lyder varningen i mejlet. David kastar sig huvudstupa in i ett desperat och livsfarligt sökande efter sanningen och efter Elizabeth. Men står snart själv misstänkt för hustrumord ...

En amerikansk thriller i ett rasande tempo med driven intrig och många oväntade kast."

Tycker att filmen var ganska lik det jag kom ihåg från boken förutom att alla namn är ändrade till franska vilket gör det lite rörigt, mest eftersom jag inte kan franska antar jag. Filmen ska enligt imdb göras på engelska till 2011 om ryktena stämmer. Eftersom boken utspelar sig i USA så känns det ganska ok, men den franska tycker jag duger gott. 3 franska baguetter av 5.

A till Ö i krimvärlden - D

Bokstaven D:

Mycket lättare bokstav än förra, kanske lite för mycket att välja på eftersom många böcker börjar på "Det...", "Death..." eller "Död..." ;)

Kriminalroman jag har läst: "Dalen som dränktes av Reginald Hill, en roman om Daziel och Pascoe.

Krimförfattare jag gillar:
Jeffery Deaver och speciellt han serie om Lincoln Rhyme.

Kriminalroman jag vill läsa
: "
Död i Garnethill", den första delen i Denise Minas Garnethilltrilogi med huvudpersonen Maureen O'Donnell. Har någon annan bok i triologin i bokhyllan men måste köpa den här först.

lördag 16 maj 2009

Bokustoppen

Paula har på sin blogg en bokusutmaning. Man ska kolla topplistorna och se hur många böcker man läst, en kul grej :)

Skönlitteratur – pocketböcker Maj 2009 (1/10)
Här är de svenska pocketböcker inom skönlitteratur som sålde bäst föregående månad:

  1. Sommardöden av Mons Kallentoft - Har läst
  2. Nattfåk av Johan Theorin - Har läst första sidan, räknas kanske inte riktigt än ;)
  3. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  4. Honungsfällan av Unni Lindell
  5. Mord i Skärhamn av Ramona Fransson
  6. Sonat till Miriam av Linda Olsson
  7. Lycka och ett par blå skor av Alexander McCall Smith
  8. Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates
  9. I en annan del av Bromma av Martina Haag
  10. Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström

Skönlitteratur Pocket v18 / 2009 (0/5)

Topplistan är baserad på Bokus försäljning under den angivna veckan.

  1. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  2. Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates
  3. Hon älskade av Helena Henschen
  4. Aliide, Aliide av Mare Kandre
  5. Brida av Paulo Coelho

Skönlitteratur Pocket v19 / 2009 (0/5)

Topplistan är baserad på Bokus försäljning under den angivna veckan.

  1. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  2. Hon älskade av Helena Henschen
  3. Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates
  4. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer
  5. Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones

torsdag 14 maj 2009

A till Ö i krimvärlden - C

Bokstaven C:

Kriminalroman jag har läst: "Cross bones" av Kathy Reichs.

Krimförfattare jag gillar:
Ann Cleves böcker i Shetlandskvartetten (en bok för varje årstid verkar det som); "Svart som natten" och "Vita nätter". "Rött stoft" kommer någon gång i år.
Patricia Cornwell har varit en favorit, men jag gillar inte de senaste böckerna så mycket. Hon har ändrat språk eller något, trist, för de första var riktigt bra.

Kriminalroman jag vill läsa
: "The Cairo Diary" av Maxim Chattam (visst räknas det som en bok på C?).

måndag 11 maj 2009

A till Ö i krimvärlden - B

Bokstaven B:

Kriminalroman jag har läst:
"Bare bones", "Bones to ashes", "Break no bones" av Kathy Reichs. Hon verkar gilla ordet "bones" i titeln. Finns flera böcker med ordet: "Cross bones" och "Devil bones". Nya boken som verkar komma nästa år har titeln "206 bones".

Krimförfattare jag gillar
: Har läst flera böcker av Stephen Booth. "Svarta hunden" ("Black dog") är första boken om Ben Cooper och Diane Fry som är poliser i Edendale.

Kriminalroman jag vill läsa: "Blindsighted" av Karin Slaughter finns med på min önskelista. Minns inte var jag läste om den, men den lät tydligen bra för jag ville spara den.

söndag 10 maj 2009

A till Ö i krimvärlden - A

Hittade en blogg som jag bara måste hänga på. Man ska lista kriminalroman man har läst, en krimförfattare man gillar och en kriminalroman man vill läsa på varje bokstav i alfabetet.

Bokstaven A:

Kriminalroman jag har läst: "And Then There Were None" av Agatha Christie. Läste en hel del av henne för många år sedan och denna är nog en favorit.

Krimförfattare jag gillar: Rennie Airth. Har läst två böcker av honom ("Mörkrets flod" och "Blodröd våg") och väntar på att den tredje ("Vinterdöd")ska komma ut (den finns på bokus och man kan bevaka den, verkar komma i år i alla fall).

Kriminalroman jag vill läsa
: "A som i alibi" av Sue Grafton. Har inte läst någon av hennes böcker och det känns som om man borde börja här :)

torsdag 9 april 2009

"Wanna be a slayer"



Om inte filmen fungerar så klicka här.

Stjärnstoft


Nu har jag läst ut boken Stjärnstoft av Neil Gaiman, eller Stardust som den konstigt nog heter på svenska också. Det är en riktigt härlig bok, en saga om en liten by som heter Wall för att den ligger vid en mur. På ett ställe ett hål i muren, men där står vakter så ingen ska gå igneom förutom vart nionde år då det är en marknad på ängen. Dit kommer många konstiga försäljare från hela älvlandet på andra sidan muren. Dit kom också Dunstan Thorn. Ett antal år senare så ger sig hans son Tristan Thorn in i älvlandet på jakt efter en fallen stjärna som han vill ge till flickan han är kär i.

Boken är en riktig saga som får mig glad. Den har också filmatiserats. Filmen är inte riktigt som boken men ändå riktigt bra, det är små detaljer som får mig att skratta högt. Båda får högt betyg av mig, nästan 5 enhörningar av 5.

lördag 28 mars 2009

Så länge vi båda andas


I veckan läste jag ut "Så länge vi båda andas" av Stephenie Meyer. I början gick det lite långsamt, men när jag kom till de kapitel i boken när Jacob är första person så började det ta fart. Jag kunde inte sluta läsa!

Att vara oåterkalleligt förälskad i en vampyr är som en underbar fantasi och en mardrömsliknande verklighet.

Den hett efterlängtade avslutningen på Bellas och Edwards omöjliga kärlekshistoria avslöjar hemligheter och mysterier i denna romantiska saga som har förtrollat miljontals läsare världen över.

Bella slits mellan sin intensiva passion för Edward och en djup vänskap med Jacob. Året som gått har varit minst sagt omtumlande och fullt av längtan, saknad och förtvivlan. Valet att ansluta till en mörk och förförisk värld av odödlighet eller att fortsätta ett mänskligt liv har blivit den tunna tråd som vampyrernas och varulvarnas öde hänger på.

Bellas val sätter igång en kedja av händelser som kommer att få oanade och förödande konsekvenser för alla inblandade.


Bella vill bli vampyr och få vara med Edward för alltid. För att han ska gå med på att göra Bella till vampyr så måste de gifta sig först och Alice planerar och fixar för fullt så Bella knappt hänger med. Men så händer något som ingen räknat med, och Bellas liv är i fara igen.

Bella har mognat mer sedan de andra böckerna tycker jag. Hon känns inte lika barnslig som i första boken där det var (lite väl) mycket om "hans vackra ansikte". Det blev sträckläsning till slutet och spännande in i det sista. Undrar om serien verkligen är slut nu, det skulle kunna komma en bok till tycker jag ;)

söndag 15 mars 2009

Ghost Whisperer

Serien Ghost Whisperer som började 2005 är inne på sin fjärde säsong nu. I början kunde jag inte bestämma mig för om jag gillade serien eller inte. Var lite irriterad på Melinda som alltid klarade allt och alla tårfyllda upplösningar på slutet av varje avsnitt i sina minimala klänningar. Men så började jag fastna i vardagen, Melinda och Jim, och det andra runt omkring.

Melinda befinner sig i två olika världar med en fot bland de döda och en bland de levande. Melindas sällsamma gåva gör att hon blir tvungen att ta sig an rollen som medlare mellan osaliga andar och deras anhöriga.

Men det visar sig vara lättare sagt än gjort att ständigt vara närvarande i två parallella världar, i synnerhet som hon just gift sig med ambulanssjukvårdaren Jim Clancy, spelad av David Conrad, och öppnat en antikaffär tillsammans med kollegan Andrea Moreno, Aisha Tyler.


Är lite irriterad på att TV4 flyttat Ghost Whisperer till TV400. Det går ju inte att ha koll på tablån lika lätt nu, men det verkar gå på torsdagar klockan 20:00.

Funderade på att sluta titta i slutet av säsong 3 (vill inte avslöja varför, men om ni har sett det vet ni), men var för nyfiken för att sluta. Nu är jag fast igen och satt med tårar i ögonen sist. Tänk vad man kan bli påverkad av en serie ;)

Utlånat

Har lånat ut lite böcker och 1 dvd idag till mamma. Hon fick låna följande:

"Den trettonde historien" av Diane Setterfield
"Midvinterblod" av Mons Kallentoft

"Låt den rätte komma in" på dvd

Hoppas att hon gillar böckerna, och kanske till och med filmen eftersom hon inte läst boken.

söndag 8 mars 2009

ER - Cityakuten


TV-serien ER, eller Cityakuten, som visas på TV3 är nu inne på sin femtonde och sista säsong. Måndag kl 21 så visas avsnitt 9 av 22.

Det är alltså i 15 år som vi fått följa läkarna på sjukhuset County General i Chicago. Det är många läkare som kommit och gått. I sista säsongen ska tydligen vissa gamla läkare komma tillbaka, ska bli spännande att se i vilket sammanhang.

Jag kommer att sakna serien när den är slut. Ingen annan serie som utspelar sig på sjukhus har varit lika verklighetstrogen som Cityakuten. Andra serier visar inte lika mycket operations-scener, och det kanske är för dyrt och anledningen till att serien läggs ner. Men fortfarande har vi många avsnitt kvar innan det är slut (hoppas bara att TV3 kan visa alla innan det blir sommar).

lördag 7 mars 2009

Låt den rätte komma in


Köpte Låt den rätte komma in idag på Elgiganten för 99:-. Bra pris för en ny dvd. Har ju läst boken och gillade den och var dessutom nyfiken på om filmen skulle vara lika läskig som boken.

Eli såg inte riktigt ut som jag tänkt mig, inte Oskar heller. Störde mig lite på det trots att jag sett trailers och mycket om filmen ett bra tag nu. Handlingen verkar följa boken bra men vissa saker var inte med. Eftersom filmen fått så många priser och blivit så hyllad kanske jag förväntade mig mer. Visst var den bra, men boken är så mycket bättre. Tyckte inte att man fick lära känna personerna ordentligt, man fick bara se dem göra saker. Tomas tyckte filmen var bra, men han har inte läst boken. Om man ser filmen först och sedan läser boken kommer man säkert att föreställa sig personerna ur filmen och dessutom få lite mer till historien, jag gjorde nog det i fel ordning.

"Oskar är 12 år och mobbad. Han blir kär i Eli, en märklig flicka. Hon är vanvårdad och mager men ändå så vacker. Eli ger Oskar styrkan att slå tillbaks. Men hon är inte som andra - hon tål inte solen, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver Eli bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva. Eli är en vampyr.Tomas Alfredson har regisserat den här romantiska skräckfilmen baserad på John Ajvide Lindqvists bästsäljare."

35 år med Stephen King


Nu i april är det 35 år sedan Stephen King släppte sin första bok, Carrie. Det måste man väl fira? :)

Läs en intervju med honom i USAWeekend.com.

fredag 6 mars 2009

Gå på bio? Varför?


Varför går man på bio? Förr så gick Tomas och jag ofta på bio, men nu känns det inte riktigt som ett alternativ. Det kostar för mycket, 110:- för en ny storfilm är ju heltokigt!

Nu kostar det tex 95:- att se Taken. Går man två personer blir det 190:-. Om man köper en importerad dvd för 249:- blir det 60:- mer än att gå på bio, men man kan se den hur många gånger man vill och dessutom innan den har kommit på bio i Sverige.

Ett annat exempel. Vi tänkte se en film med barnen på bio oktober 2007. Elias den lilla räddningsbåten gick i filmen Elias och Kungaskeppet och verkade lagom. Det kostade 80:- per person, så för 2 barn och 2 vuxna hade det blivit 320:-!!! En dvd nu idag kostar nu 89:- på cdon.com. Barnen vill ju se filmer flera gånger, så hur kan man betala så mycket för att se film bara _en_ gång?

Så tror filmindustrin att det beror på att folk laddar ner. Jag tror att det är för att det är för dyrt jämfört med att köpa filmerna helt enkelt. Om det var billigare skulle det säkert bli fler som gick på bio och de skulle få in mer pengar. Samma sak med CD-skivor, men det orkar jag inte ta just nu ;)