söndag 19 juli 2009

Toffs bok

Läste ute "Toffs bok: med kommentarer av Muham Bentson" av Kalle Dixelius på tåget i torsdags. Fick låna den av en kille på jobbet, kul eftersom jag läst lite om den och tyckte den verkade spännande.

"Toffs bok utspelar sig i ett Sverige som inte finns än. Det är ett Sverige där Stockholm, förlåt, Ståkkålm, mestadels bebos av förtryckta trashankar som hostar lungorna ur sig i dragiga ruiner. I detta Ståkkålm bor Toff ensam med sin mamma i ett stenhus i Hornschtull. Han är 25 år och han längtar efter något som han inte riktigt kan fånga. Hans hjärta är stort och hans huvud är fullt av ännu större drömmar.

En dag tar han upp en penna och börjar skriva. Om livet, staden och kärleken. Han vet inte varför, men det känns rätt. Så han fortsätter trevande att skriva, trots att det är förbjudet och trots att han riskerar allt. Två hundra år senare, år 2460, hittas Toffs manuskript. Det blir snart en av den svenska historiens viktigaste texter. Ett av de fåtal dokument från den kanske mest gåtfulla och sägenomspunna tiden i vår historia den mörka tiden."


Boken Toffs sätt att uttrycka sig ändras när han lär sig mer och träffar fler som läst böcker, mästarna i framtiden är inte samma som idag och det finns flera roliga hänvisningar till folkvisor och sagor. Jag tycker det är en intressant framtidsskildring och skulle verkligen vilja diskutera slutet med fler som läst boken, kanske något för en bokcirkel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar