lördag 31 december 2011

Extremt högt och otroligt nära

Läste Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer tidigare i år.

"Oscar är en tioårig pojke som förlorar sin pappa i attentatet mot Twin Towers 11 september. Oscar hittar ett kuvert som det står Black på och med en nyckel i. Han bestämmer sig för att ta reda på vart nyckeln går. Nära Oscar bor farmodern som berättar om farfadern som Oscars far nästan aldrig träffade. "

Boken var lite svår att läsa ibland eftersom allt skrevs i följd, så det var svårt att veta vem som sa vad ibland. Men jag gillade den. I texten så finns bilder och ibland färger också, lite ovanligt för vanliga böcker.

1 2 3 4 5

söndag 11 december 2011

Vampyrer

Lånade boken Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet av Anna Höglund på biblioteket.

En intressant bok, om än lite svår att läsa med alla fotnötter. Fick läsa lite i taget och känner igen mycket, men har ändå lärt mig en hel del. Kul ämne att doktorera på :)

"Vampyrer är historien om vampyrberättelsens betydelse för människan i den västerländska kulturen från 1600- till 2000-talet. Studien beskriver den förändring som vampyren har genomgått genom seklen och analyserar den i ljuset av det samhälle inom vilket den skapats. De vampyrer som väckte uppmärksamhet i Europa i början av 1600-talet var nämligen inte desamma som infiltrerar dagens svenska folkhem. Då var vampyrerna maskstungna lik för att senare, vid sekelskiftet 1800, transformeras till degenererade adelsmän. Nu skildras de istället som undersköna tonårspojkar, metrosexuella män, utsatta barn eller chevalereska gentlemän.

Det är inte bara vampyrens yttre gestalt som förändrats med tidens gång. Den betydelse som blodsugaren försetts med skiftar också under dess historia. Fram till 1900-talets slut personifierade vampyren i första hand ett hot utifrån. Det var en skrämmande och farlig varelse som hotade den egna kroppen, familjen, samhället och kulturen. Vampyrens funktion var med andra ord att personifiera allt det som människan inte ville vara. Idag ser det helt annorlunda ut. Nu tycks vi i första hand identifiera oss med vampyren och den gestaltar i hög grad det vi människor vill vara och det vi åtrår.

Vampyrer är en reviderad och utökad version av Anna Höglunds doktorsavhandling från 2009. I de nyskrivna partierna diskuterar hon bland annat den i vår samtid så populära genren vampyrromanser. Varför har vampyrromanser som Stephenie Meyers Twilight-saga blivit så omåttligt populära? Vad kan en analys av vampyrberättelser som Twilight, True Blood, Vampire Academy och The Vampire Diaries lära oss om unga flickors levnadsvillkor i dagens samhälle? Vad fyller vampyrromanserna för behov för vår samtids unga publik? Höglund synar också vår samtida vampyrfiktions absoluta hjältar, vampyrmännen, i sömmarna och frågar sig vad det är som gör blodsugare som Edward Cullen, Bill Compton, Eric Northman och John Mitchell till 2000-talets mest åtråvärda kärleksobjekt.

Anna Höglund är verksam som lektor och forskare vid Linnéuniversitetet. Hon är också en efterfrågad och uppskattad föreläsare även utanför universitetets väggar."

Flickan från ingenstans

Lånade tegelstenen Flickan från ingenstans av Justin Cronin på biblioteket för ett tag sedan. Hade läst lite om den, men inte för mycket (hatar avslöjande recensioner).

Några forskare hittar ett virus i djungeln och militären är intresserade av det. Men planen att göra supermilitärer går snett (precis som det brukar ;) och viruset kommer ut. Världen förändras. Sedan fortsätter berättelsen ca 100 år senare i en postapokalyptisk värld.

Början låter väldigt spännande på engelska, men jag läste boken på svenska : ”Before she became the girl from Nowhere – the One Who Walked In, the First and Last and Only, who lived a thousand years – she was just a little girl in Iowa, named Amy. Amy Harper Bellafonte.”

Från förlaget: "En liten flicka tycks vara den enda som kan rädda världen. Hon heter Amy Harper Bellafonte och är flickan från ingenstans. Det var hon som var där när allting började och världen började gå mot sin undergång.

Först, det otänkbara: ett fruktansvärt militärexperiment kollapsar och dess hemska innehåll släpps lös i världen.
Sedan, det onämnbara: en natt av kaos och fullständig förödelse leder till att världen för alltid förändras.
Allt som återstår för de chockade överlevarna är att kämpa. Det är en framtid som präglas av rädsla för mörkret, för döden och för ett öde som är ännu värre än så. Civilisationens undergång leder till en ny värld av rovdjur och byten.
I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats där de kan gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som strax före katastrofen lyckades rymma från militärbasen där apokalypsen släpptes lös.
Brad Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymd, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde påbörjats.

Justin Cronins Flickan från ingenstans kan närmast jämföras med Stephen Kings Pestens tid och Cormac McCarthys Vägen. "

"Läs 15 sidor och bli förtrollad. Läs 30 och du kommer fortsätta hela natten." Stephen King

Blev lite besviken på slutet. Vissa saker kändes inte uppklarade och jag ville veta hur det gick. Men boken är första delen i en trilogi läste jag i en bok (Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet av Anna Höglund som jag lånade samtidigt på biblioteket). Del två kommer 2012 och sista delen 2014. Hur ska man kunna vänta så länge?

måndag 14 november 2011

Tematrio - Serier

Tematrio om serier passar perfekt, för jag har i helgen fått i ordning i min hylla i badrummet som till största delen består av serier.

1. Längst upp finns favoriten For Better or for Worse som gavs ut mellan 1982 och 2009. Det handlar om en familj från det att barnen är ca 1 och 5 år tills barnen själva har famlij och barn. Det som är så speciellt är att alla åldras ett år med varje bok, och det är ändå roligt men samtidigt lyckas den ta upp alla möjliga ämnen. Saknar serien men läser om den då och då.

2. På hylla 3 står alla mina gamla Finn & Fiffi som jag läste när jag var liten. Ville också vara med om äventyr precis som huvudpersonerna. Tog med dem från föräldrarna för ett par veckor sedan och vi får se vad jag tycker om dem nu.

3. Sköldpaddan Elvis lyckas inte riktigt få allt som han vill, men har det inte så illa ändå tycker jag. Måste köpa nästa album eftersom Metro slutat med den och ersatt med en trist sak :S

I hyllan finns också Fox Trot som också är en favorit, Nemi, Tintin, Lucky Luke (kallade min första vita cykel för Jolly Jumper ;) Spiro, Marsupilami, Smurfarna, Johan & Pellevin, Berglin, Calvin & Hobbes (Kalle & Hobbe), Isabella, samt seriealbum med Pellefant, Bobbo, Scooby doo, och många fler :)

söndag 23 oktober 2011

I morgon, när kriget kom

Lånade boken "I morgon, när kriget kom" av John Marsden på biblioteket eftersom jag läst om den tidigare och sett att en film baserad på boken gick upp på bio i våras som heter som originalet: Tomorrow, when the war began.

Det är den första delen i en serie på sju böcker. Sju tonåringar är på utflykt i vildmarken under några dagar. När de kommer tillbaka har landet invaderats av en okänd fiende och de vet inte vad som hänt med deras familjer.

Det är en ungdomsbok så det går fort att läsa den. Jag undrar om filmen baseras på bara första boken eller alla 7 böckerna? Det borde göra en hel del för handlingen. På imdb så finns det information om att en tvåa och trea som ska komma 2012 och 2013 är under produktion, men det behöver ju inte bli så. Måste få veta vad som händer med personerna så jag hoppas att fortsättningen finns på biblioteket också, de verkar inte finnas att köpa på svenska just nu (på Bokus.com i alla fall).

1 2 3 4 5

Fortsättning:
När natten är som mörkast
Tredje dagens kyla
Nu är mörkrets tid
Så grydde hämndens timme
I skymningens land
På andra sidan gryningen

Sarahs nyckel

Läste ut Sarahs nyckel av Tatiana De Rosnay på tåget förra veckan.

"Paris 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer Vel d'Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

Paris 2002. inför 60-årsdagen av Vel d'hiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.

Sarahs Nyckel lyfter fram de tabun och den tystnad som omger en skamfläckad händelse i Frankrikes historia, samtidigt som den skildrar en modern kvinnas liv i dagens Frankrike och USA. Tatiana de Rosnay har skrivit en varm och inkännande roman om utanförskap, hemlängtan, skuld och familjeband, men också om människans inre styrka och hur viktigt det är att inte glömma det som varit."

Boken var spännande, men ibland var Julia lite svår att förstå sig på och jag funderade på om man verkligen skulle reagera som hon gjorde i samma situation. Jag kände inte till historien om Vel d'hiv och har lärt mig lite till om andra världskriget.

1 2 3 4 5

The Walking Dead webisodes

Väntar på att säsong 2 av The Walkning Dead ska börja visas i Sverige. Den hade premiär för en vecka sedan i USA och hade rekordmånga tittare första avsnittet som var ett dubbelavsnitt, 7,3 miljoner tittare! Medan man väntar kan man titta på 6 webisodes.

"This story, made exclusively for the web and directed by Greg Nicotero, tells the tale of one of The Walking Dead’s most iconic walkers. In episode one Hannah awakens to find her kids missing after a violent car accident."

lördag 8 oktober 2011

Väktare

Läste ut Väktare från 1988 av Dean Koontz för ett par dagar sedan som kom ut i nytryck på pocket i början av året. Jag har den inbunden och har läst den flera gånger, men på pendeltåget passar det bra med pocket. Gillar inte omslaget riktigt, men jag har ju ändå mitt pocketfodral på tåget så jag slapp se det.

"På sin trettiosjätte födelsedag är Travis Cornell ute och vandrar bland bergen. Hans väg blockeras plötsligt av en herrelös hund, som vägrar att låta Travis gå längre in i den mörka skogen. Travis förstår snart att den vänliga golden retrievern är ovanligt intelligent och att något skrämmande förföljer dem båda.

Hunden, som Travis döper till Einstein, visar sig ha rymt från ett topphemligt laboratorium där genetiska experiment äger rum och förföljs nu av en hybrid mellan apa och människa, en ondskefull varelse som kallas för Outsidern. Myndigheterna skyr inga medel för att mörklägga rymningen och Travis befinner sig plötsligt i en helvetisk mardröm, på flykt undan både myndigheterna och monstret."

Detta är nog Koontz bästa bok, och jag har ju läst den ett antal gånger. Kan inte ge den annat än högsta betyg.

1 2 3 4 5

måndag 19 september 2011

Nyrelease av Pleasantville

Nu kan man köpa filmen Pleasantville från 1998 igen. På cdon.com kostar den 99:- för både dvd och blu-ray, verkligen ett kap! På discshop.se kostar den 129:- på blu-ray och 99:- på dvd, så det är billigt där med.

"När 90-talets popkultur dundrar in i 50-talets familjeliv utbrister ett stort kaos som vänder upp och ner på byn Pleasantville. Den tillbakadragne David (Tobey Maguire) flyr in i en annan värld genom att titta på 1950-talssåpan Pleasantville. Hans mer hippa syster Jennifer (Reese Witherspoon) föredrar MTV. De slåss om fjärrkontrollen, tappar den och den går sönder. In kommer en mystisk tv-operatör och vips så har de förflyttats in i Pleasantville."

I Pleasantville är allt perfekt. Det regnar aldrig, basketlaget träffar aldrig korgen och brandkåren räddar katter ur träd eftersom det aldrig brinner, och ingen har hört talas om sex. Syskonen kan inte ta sig hem utan får helt enkelt vara Bud och Mary-Sue i serien. Fast det händer saker som gör att världen förändras för de boende i Pleasantville, färgen smyger sig in i staden.

Filmen är väldigt snyggt gjord och för att den håller trots att den är ett par år gammal nu. Tobey Maguire, och Reese Witherspoon som syskonen David och Jennifer får högsta betyg.

1 2 3 4 5

Trailer för filmen, men se på egen risk. Jag tycker den avslöjar för mycket. Njut av filmen istället! :)

torsdag 15 september 2011

Vad ska jag läsa?

Har massor av olästa böcker hemma, men vet inte riktigt vilken jag ska välja. Känns lite tomt efter att jag avslutat Frankenstein-serien och jag försöker med en bok här och så en bok där, men fastnar inte riktigt för något. Sneglar på bokus och funderar på nya böcker, men hejdar mig och går till bokhyllan igen.

Kanske blir det någon av följande:

Triptyk av Karin Slaughter
The Magicians av Lev Grossman
The Woman in Black av Susan Hill
Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay
Död tills mörkret faller av Charlaine Harris
Fatta eld av Suzanne Collins
Mordbyn av Andrea Maria Schenkel

och så har jag massor av andra böcker som jag köpt begagnade i somras eller tog från svärföräldrarnas hus. Var ska jag börja?

lördag 10 september 2011

Kan bli läskigt värre!

Läste just att det gjorts en TV-serie på Joe Hills serie Lock & Key. Om det är det minsta lika "En hjärtformad ask" så lär det bli läskigt och väldigt bra. Är väldigt sugen på att se serien, hoppas att den kommer att visas på en kanal nära mig snart, men det verkar vara lite osäkert om det kommer bli en serie eller inte överhuvudtaget.

The dead town

Läste ut The dead town av Dean Koontz igår. Det är femte och sista boken i Frankenstein-serien. Känns lite tomt nu när den är slut. De två sista böckerna gick snabbt att läsa. Gillar stilen med att ha små korta stycken om de olika personerna. Man vet heller aldrig riktigt om personerna kommer att vara med länge eller om de kommer att då i nästa avsnitt. Men jag är nog aldrig orolig på riktigt för de riktiga huvudpersonerna (utom för ett par kanske) utan räknar kallt med ett lyckligt slut. För hur skulle världen se ut om Viktor Frankenstein vann?

"The war against humanity is raging. As the small town of Rainbow Falls, Montana, comes under siege, scattered survivors band together to weather the onslaught of the creatures set loose upon the world. As they ready for battle against overwhelming odds, they will learn the full scope of Victor Frankenstein's nihilistic plan to remake the future--and the terrifying reach of his shadowy, powerful supporters. "

Det mest irriterande med boken var att det inte var riktig pocket utan ca 1 cm längre så den inte fick plats i mitt pocketfodral ;)

1 2 3 4 5

lördag 3 september 2011

Under the Dome

Verkar som om Stephen Kings bok Under the Dome ska bli en tv-serie. Perfekt! Boken är tjock och jag har lite problem med att det går lite långsamt trots att jag gillar den. Tyckte samma sak om Det innan jag såg filmen från 1990, sedan har jag läst boken två gånger. En liten puff så det flyter på lättare :)

Döden på en blek häst

Lånade Döden på en blek häst av Amanda Hellberg på biblioteket sist vi var där. Jag hade läst en del om den och var lite nervös över att jag hade för höga förväntningar, men jag läste ut den snabbt och gillade den.

"När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver Majas hjälp. Hon har nämligen förmågan att se mer än andra. Medan höstmörkret smyger genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i måleriet och de nya vännerna. Men hon plågas av grubblerier på den komplicerade relationen till modern. Varför valde mamman att försvinna till Brighton och varför blev hon mördad? Maja förnimmer också en övernaturlig närvaro på elevhemmet, och rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion - och en gäckande mördare."



1 2 3 4 5

Lost souls

Har läst ut fjärde boken i Dean Koontz serie om Frankenstein, Lost souls. Boken slutar naturligtvis väldigt spännande, jag är glad att jag hade femte boken i bokhyllan så det bara var att fortsätta att läsa.

Jag gillar berättelsen om att Viktor Frankenstein har lyckats överleva i 200 år och nu tillverkar nya "monster" och planerar att ta över världen. De tre första böckerna handlar om Viktor Helios (som han kallade sig då) i New Orleans och hur han planerar att utrota alla människor. Jag trodde att berättelsen var slut efter den tredje boken, men det visar sig att Viktor hade en överraskning på lager och har en kopia av sig själv som överlevt och på nytt planerar att utrota människorna. Naturligtvis kommer hans första monster, Deucalion, tillsammans med ex-poliserna Carson och Michael att hjälpa till att försöka stoppa Viktor ännu en gång.

"In a powerful reworking of one of the classic stories of all time, Dr Frankenstein lives on, seemingly indestructible, more malignant than ever. Frankenstein's first monster, Deucalion, has spent two hundred years trying to put an end to his creator. Now he learns that a new Frankenstein clone, Victor Helios, is out there again, somewhere. Terrifyingly, with each incarnation the sinister doctor draws closer to the possibility of succeeding in his ambition to create a new human race which he will control. He has found an enigmatic backer and is working in a secret location. Together with the two ex-cops who helped him destroy the previous Victor, Deucalion is drawn to the small Montana town where Victor's grotesque new creations are taking shape. Victor's New Race is spectacularly different, a product of cutting-edge technology and stem-cell circuits, and when things go wrong, they go wrong in very unexpected ways. Frankenstein is unleashing a new menace on the world, whether he can control it or not. And even if Deucalion can bring him down, it may be too late."

1 2 3 4 5

Svantjuvarna

Läste nyss ut Svantjuvarna av Elizabeth Kostova. Tyckte även om hennes första bok Historikern.

Vilken skillnad på Svantjuvarna och Labyrinten som jag tvignade mig att läsa ut nyss! Labyrinten var väl ok berättelse i sig, men så seg och långsam. Den här boken så bara flöt texten på och man läste lätt ett stycke till.

"Andrew Marlow är en framgångsrik psykiater i Washington DC. Han lever ett ensamt, perfekt välordnat liv och delar sin tid mellan arbetet och sitt brinnande konstintresse. Hela hans tillvaro rubbas när han får den omsusade konstnären Robert Oliver som patient.

Oliver är karismatisk och oberäknelig, ett geni som ständigt skapar kaos och sviker alla i sin närhet. Efter ett psykiskt sammanbrott då han attackerade en impressionistmålning på National Gallery of Art togs han in för vård, men han vägrar att prata med sin psykiater.

Marlow är från början bara frustrerad, men snart fascinerad. Och till sist besatt av att hitta lösningen på sin patients gåta. Han söker svaren i Robert Olivers tidigare kärleksförhållanden, men den stora frågan är: Vem är kvinnan som alltid finns med på hans målningar?"

Boken var spännande och jag blev ofta sugen på att kolla upp tavlor och konstnärer på nätet, men gjorde det inte för att det var för spännande för att lägga ifrån mig boken ;) Hoppas att hon kommer ut med en ny bok snart, för den kommer jag också att läsa!
1 2 3 4 5

måndag 22 augusti 2011

Böcker som är aktuella just nu

Hittade denna enkät hos Fiktiviteter och tyckte den var kul. Här kommer mina svar:

Den engelska: Under the Dome av Stephen King. Tjock bok som är spännande men ändå lite långsam.

Vid sängen: Svantjuven av Elisabeth Kostova

I väskan: Lost souls (Frankenstein del 4) av dean Koontz

På toaletten: For better or for Worse av Lynn Johnston, som alltid :)

Läser emellanåt: Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

Borde börja med: Alla olästa böcker i bokhyllan, vet inte var jag ska börja...

måndag 8 augusti 2011

Labyrinten

Läste äntligen ut labyrinten av Kate Mosse. Jag säger äntligen för det har verkligen tagit ett tag att bli klar med boken. Köpte den i engelsk pocket för flera år sedan (2005 troligen) och började läsa i den, men kom inte riktigt in i boken. Nu i somras när jag var hemma hos mamma så hade hon den inbunden på svenska och jag började läsa den där.

Den är fortfarande väldigt seg att läsa, trots att jag tycker att jag borde gilla berättelsen. Får tvinga mig att läsa ut boken, och när den äntligen var slut så vet jag inte om jag någonsin kommer att orka läsa något av Kate Mosse igen.

"Den som har nyckeln till labyrintens hemlighet har också förmågan att ta makten över åldrandet. I tre heliga böcker finns den ritual bevarad som måste utföras för att magin ska verka. År 1209 utsågs den unga Alaïs till beskyddare av en av böckerna - 800 år senare tar hennes tvillingsjäl, Alice Tanner vid. Men var finns de andra böckerna - och vilka är de som försöker utnyttja dem för sina onda syften? Labyrinten är en litterär thriller som rör sig i en oupphörligt fascinerande historisk miljö."

Vet inte varför jag inte gillar den, men någon annan kanske tycker den är väldigt bra. Hon har skrivit fler historiskt baserade böcker som låter spännande, men jag tror att det får gå ett antal år innan jag försöker mig på att läsa dem. Då kanske jag har glömt vad jag tyckte om den här boken.

1 2 3 4 5

fredag 5 augusti 2011

Sommarlovsboken

På barnavdelningen på biblioteket fanns det sommarbokslappar att ta. Där kunde man skriva upp 5 böcker man läst i sommar och vinna priser. Perfekt för Josefin tycker jag, får se om hon tycker det också.

"Sommarlovet passar ju perfekt till att läsa alla de där böckerna du har tänkt läsa, men inte hunnit. Sitt ute i solen med en glass, eller inne när det regnar, och läs en massa bra böcker!

Under sommarlovet kan du gå till ditt bibliotek och vara med i sommarlovsboken!

Läs några bra böcker och berätta lite om dem så är du med och tävlar om priser, eller får du en present. Vi gör lite olika på biblioteken, så kom och prata med oss så berättar vi mer.
"

Läsborgarmärket

Var inne på Akademibokhandeln i Huddinge centrum igår med barnen. Såg reklam lite överallt i butiken om Läsborgarmärket och blev nyfiken.

"Som en uppmuntran att få igång ditt barns läsning lanserar vi nu Läsborgarmärket. Hämta ett läskort på Akademibokhandeln och välj ut de böcker som passar just ditt barns läsnivå. I läskortet för ni in de böcker ditt barn klarat av att läsa på egen hand. Efter fem lästa böcker belönar vi barnet med det vita Läsborgarmärket, som ni hämtar gratis i någon av våra butiker. Samla alla tre färger genom att fortsätta läsa ännu fler böcker!"

Bra idé! Vi tog ett kort och ska fylla i när Josefin har läst ut en bok. 5 böcker ger ett märke.

Hon läser ganska mycket nu så det borde inte ta så lång tid att läsa de 5 böcker som behövs för första märket, och man har ju nästan ett helt år på sig, till juni nästa år, för att bli klar :) Jag hade älskat dessa märken när jag var liten, hade passat fint på min märkessköld ;)

onsdag 3 augusti 2011

Topp 100 Science Fiction, Fantasy böcker

npr books kan man rösta på topp 100 SF, fantasy-böcker. Jag har läst några, men det är många jag inte känner igen. Ett par gamla favoriter finn med också, som Fionavar tapestry och Princess bride :) Lite kul är att många böcker på min önskelista finns med här, då borde de ju vara bra :)

1632, by Eric Flint
1984, by George Orwell
2001: A Space Odyssey, by Arthur C. Clarke
20,000 Leagues Under The Sea, by Jules Verne

The Acts Of Caine Series, by Matthew Woodring Stover
The Algebraist, by Iain M. Banks
Altered Carbon, by Richard K. Morgan
American Gods, by Neil Gaiman
Anansi Boys, by Neil Gaiman
Anathem, by Neal Stephenson
Animal Farm, by George Orwell
The Anubis Gates, by Tim Powers
Armor, by John Steakley

The Baroque Cycle, by Neal Stephenson
Battlefield Earth, by L. Ron Hubbard
Beggars In Spain, by Nancy Kress
The Belgariad, by David Eddings
The Black Company Series, by Glen Cook
The Black Jewels Series, by Anne Bishop
The Book Of The New Sun, by Gene Wolfe
Brave New World, by Aldous Huxley
Bridge Of Birds, by Barry Hughart

The Callahan's Series, by Spider Robinson
A Canticle For Leibowitz, by Walter M. Miller
The Cat Who Walked Through Walls, by Robert Heinlein
Cat's Cradle , by Kurt Vonnegut
The Caves Of Steel, by Isaac Asimov
The Change Series, by S.M. Stirling
Childhood's End, by Arthur C. Clarke
Children Of God, by Mary Doria Russell
The Chronicles Of Amber, by Roger Zelazny
The Chronicles Of Thomas Covenant, The Unbeliever, by Stephen R. Donaldson
The City And The City, by China Mieville
City And The Stars, by Arthur C. Clarke
A Clockwork Orange, by Anthony Burgess
The Codex Alera Series, by Jim Butcher
The Coldfire Trilogy, by C.S. Friedman
The Commonwealth Saga, by Peter F. Hamilton
The Company Wars, by C.J. Cherryh
The Conan The Barbarian Series, by R.E. Howard
Contact, by Carl Sagan
Cryptonomicon, by Neal Stephenson
The Crystal Cave, by Mary Stewart
The Culture Series, by Iain M. Banks

The Dark Tower Series, by Stephen King
The Day of Triffids, by John Wyndham
Deathbird Stories, by Harlan Ellison
The Deed of Paksennarion Trilogy, by Elizabeth Moon
The Demolished Man, by Alfred Bester
The Deverry Cycle, by Katharine Kerr
Dhalgren, by Samuel R. Delany
The Diamond Age, by Neil Stephenson
The Difference Engine, by William Gibson & Bruce Sterling
The Dispossessed, by Ursula K. LeGuin
Do Androids Dream Of Electric Sheep?, by Philip K. Dick
Don't Bite The Sun, by Tanith Lee
Doomsday Book, by Connie Willis
Dragonflight, by Anne McCaffrey
Dreamsnake, by Vonda McIntyre
The Dune Chronicles, by Frank Herbert

Earth, by David Brin
Earth Abides, by George R. Stewart
The Eisenhorn Omnibus, by Dan Abnett
The Elric Saga, by Michael Moorcock
Ender's Game, by Orson Scott Card
Eon, by Greg Bear
The Eyes Of The Dragon, by Stephen King
The Eyre Affair, by Jasper Fforde

The Faded Sun Trilogy, by C.J. Cherryh
Fafhrd & The Gray Mouser Series, by Fritz Leiber
Fahrenheit 451, by Ray Bradbury
The Farseer Trilogy, by Robin Hobb
The Female Man, by Joanna Russ
The Fionavar Tapestry Trilogy, by Guy Gavriel Kay
A Fire Upon The Deep, by Vernor Vinge
The First Law Trilogy, by Joe Abercrombie
Flowers For Algernon, by Daniel Keys
The Foreigner Series, by C.J. Cherryh
The Forever War, by Joe Haldeman
The Foundation Trilogy, by Isaac Asimov
Frankenstein, by Mary Shelley

The Gaea Trilogy, by John Varley
The Gap Series, by Stephen R. Donaldson
The Gate To Women's Country, by Sheri S. Tepper
Going Postal, by Terry Pratchett
The Gone-Away World, by Nick Harkaway
The Gormenghast Triology, by Mervyn Peake
Grass, by Sheri S. Tepper
Gravity's Rainbow, by Thomas Pynchon

The Handmaid's Tale, by Margaret Atwood
Hard-Boiled Wonderland And The End of The World, by Haruki Murakami
The Heechee Saga, by Frederik Pohl
The Hitchhiker's Guide To The Galaxy, by Douglas Adams
The Hollows Series, by Kim Harrison
House Of Leaves, by Mark Danielewski
The Hyperion Cantos, by Dan Simmons

I Am Legend, by Richard Matheson
I, Robot, by Isaac Asimov
The Illuminatus! Trilogy, by Robert Shea & Robert Anton Wilson
The Illustrated Man, by Ray Bradbury
The Incarnations Of Immortality Series, by Piers Anthony
The Inheritance Trilogy, by N.K. Jemisin

Jonathan Strange & Mr Norrell, by Susanna Clarke
A Journey To The Center Of The Earth, by Jules Verne

Kindred, by Octavia Butler
The Kingkiller Chronicles, by Patrick Rothfuss
Kraken, by China Mieville
The Kushiel's Legacy Series, by Jacqueline Carey

Last Call, by Tim Powers
The Last Coin, by James P. Blaylock
The Last Herald Mage Trilogy, by Mercedes Lackey
The Last Unicorn, by Peter S. Beagle
The Lathe Of Heaven, by Ursula K. LeGuin
The Left Hand Of Darkness, by Ursula K. LeGuin
The Legend Of Drizzt Series, by R.A. Salvatore
The Lensman Series, by E.E. Smith
The Liaden Universe Series, by Sharon Lee & Steve Miller
The Lies Of Locke Lamora, by Scott Lynch
Lilith's Brood, by Octavia Butler
Little, Big, by John Crowley
The Liveship Traders Trilogy, by Robin Hobb
Lord Of Light, by Roger Zelazny
The Lord Of The Rings Trilogy, by J.R.R. Tolkien
Lord Valentine's Castle, by Robert Silverberg
Lucifer's Hammer, by Larry Niven & Jerry Pournelle
Lud-in-the-Mist, by Hope Mirrlees

The Magicians, by Lev Grossman
The Malazan Book Of The Fallen Series, by Steven Erikson
The Man In The High Castle, by Philip K. Dick
The Manifold Trilogy, by Stephen Baxter
The Mars Trilogy, by Kim Stanley Robinson
The Martian Chronicles, by Ray Bradbury
Memory And Dream, by Charles de Lint
Memory, Sorrow, And Thorn Trilogy, by Tad Williams
Mindkiller, by Spider Robinson
The Mistborn Series, by Brandon Sanderson
The Mists Of Avalon, by Marion Zimmer Bradley
The Moon Is A Harsh Mistress, by Robert Heinlein
Mordant's Need, by Stephen Donaldson
More Than Human, by Theodore Sturgeon
The Mote In God's Eye, by Larry Niven & Jerry Pournelle

The Naked Sun, by Isaac Asimov
The Neanderthal Parallax Trilogy, by Robert J. Sawyer
Neuromancer, by William Gibson
Neverwhere, by Neil Gaiman
The Newsflesh Triology, by Mira Grant
The Night's Dawn Trilogy, by Peter F. Hamilton
Norstrilia, by Cordwainer Smith
Novels Of The Company, by Kage Baker
The Number Of The Beast, by Robert Heinlein

Old Man's War, by John Scalzi
On Basilisk Station, by David Weber
The Once And Future King, by T.H. White
Oryx And Crake, by Margaret Atwood
The Otherland Tetralogy, by Tad Williams
The Outlander Series, by Diana Gabaldan

Parable Of The Sower, by Octavia Butler
The Passage, by Justin Cronin
Pattern Recognition, by William Gibson
Perdido Street Station, by China Mieville
The Prestige, by Christopher Priest
The Pride Of Chanur, by C.J. Cherryh
The Prince Of Nothing Trilogy, by R. Scott Bakker
The Princess Bride, by William Goldman

Rainbows End, by Vernor Vinge
Rendezvous With Rama, by Arthur C. Clarke
Replay, by Ken Grimwood
Revelation Space, by Alistair Reynolds
Riddley Walker, by Russell Hoban
The Riftwar Saga, by Raymond E. Feist
Ringworld, by Larry Niven
The Riverworld Series, by Philip Jose Farmer
The Road, by Cormac McCarthy

The Saga Of Pliocene Exile, by Julian May
The Saga Of Recluce, by L.E. Modesitt Jr.
The Sandman Series, by Neil Gaiman
The Sarantine Mosaic Series, by Guy Gavriel Kay
A Scanner Darkly, by Philip K. Dick
The Scar, by China Mieville
The Shannara Trilogy, by Terry Brooks
The Shattered Chain Trilogy, by Marion Zimmer Bradley
The Silmarillion, by J.R.R. Tolkien
The Sirens Of Titan, by Kurt Vonnegut
Slaughterhouse-Five, by Kurt Vonnegut
Small Gods, by Terry Pratchett
Snow Crash, by Neal Stephenson
The Snow Queen, by Joan D. Vinge
Solaris, by Stanislaw Lem
Something Wicked This Way Comes, by Ray Bradbury
Song for the Basilisk, by Patricia McKillip
A Song Of Ice And Fire Series, by George R. R. Martin
The Space Trilogy, by C.S. Lewis
The Sparrow, by Mary Doria Russell
The Stainless Steel Rat Books, by Harry Harrison
Stand On Zanzibar, by John Brunner
The Stand, by Stephen King
Stardust, by Neil Gaiman
The Stars My Destination, by Alfred Bester
Starship Troopers, by Robert Heinlein
Stations Of The Tide, by Michael Swanwick
Steel Beach, by John Varley
Stranger In A Strange Land, by Robert Heinlein
Sunshine, by Robin McKinley
The Sword Of Truth, by Terry Goodkind
The Swordspoint Trilogy, by Ellen Kushner

The Tales of Alvin Maker, by Orson Scott Card
The Temeraire Series, by Naomi Novik
The Thrawn Trilogy, by Timothy Zahn
Tigana , by Guy Gavriel Kay
Time Enough For Love, by Robert Heinlein
The Time Machine, by H.G. Wells
The Time Traveler's Wife, by Audrey Niffenegger
To Say Nothing Of The Dog, by Connie Willis
The Troy Trilogy, by David Gemmell

Ubik, by Philip K. Dick
The Uplift Saga, by David Brin

The Valdemar Series, by Mercedes Lackey
VALIS, by Philip K. Dick
Venus On The Half-Shell, by Kilgore Trout/Philip Jose Farmer
The Vlad Taltos Series, by Steven Brust
The Vorkosigan Saga, by Lois McMaster Bujold
The Vurt Trilogy, by Jeff Noon

The War Of The Worlds, by H.G. Wells
The Watchmen, by Alan Moore
Watership Down, by Richard Adams
The Way Of Kings, by Brandon Sanderson
Way Station, by Clifford D. Simak
We, by Yevgeny Zamyatin
The Wheel Of Time Series, by Robert Jordan
When Gravity Fails, by George Alec Effinger
Wicked, by Gregory Maguire
Wild Seed, by Octavia Butler
The Windup Girl, by Paolo Bacigalupi
World War Z, by Max Brooks
The Worm Ouroboros, by E.R. Edison

The Xanth Series, by Piers Anthony

The Yiddish Policeman's Union, by Michael Chabon

Tron

Köpte en box med Tron från 1982 och Tron Legacy från 2010. Har inte sett Tron innan, och man kan ju inte se Tron Legacy utan att se den första så vi började med att titta på Tron.

"Disneys nyskapande mästerverk Tron innebar ett stort genombrott när det gäller avancerad datoranimering. En fantastisk film som drog igång en revolution inom sin genre. Berättelsen är ett storslaget äventyr som utspelar sig i en mörk digital värld. Flynn (Jeff Bridges) hackar sin före detta chefs dator för att hitta bevis på att någon stulit hans arbete med ett nytt dataspel, och hamnar mitt i ett svindlande cyberäventyr när han sugs in i en digital spelvärld av det mäktiga datorprogrammet Master Control. Där måste han slåss i ett dödligt digitalt spel tillsammans med gladiatorer på blixtsnabba ”ljusmotorcyklar”. Med hjälp av säkerhetsprogrammet Tron (Bruce Boxleitner) utkämpar de den slutliga striden mot Master Control – för att avgöra både den digitala och den verkliga världens öde."

Spännande att just denna filmen har inspirerat John Lasseter på Pixar till att göra animerade filmer, så utan Tron hade inte Pixar och Toy story och många andra animerade filmer blivit verklighet. Datoranimeringarna har ju blivit en hel del bättre sedan 1982 då inte så många vanliga människor hade använt en dator. Filmen kanske inte var så bra men får godkänt betyg, den är ändå en del av filmhistorien.

1 2 3 4 5

lördag 30 juli 2011

Percy Jackson - Kampen om åskviggen

Såg filmen Percy Jackson - Kampen om åskviggen från 2010 tillsammans med barnen igår kväll, Tomas såg vissa delar också.

"Percy Jackson håller på att bli utslängd från skolan - men det är det minsta av hans bekymmer. Gudarna på Olympia och andra monster verka ha tagit klivet ut från Percys bok om grekisk mytologi och in i hans liv - och de är inte på gott humör. Zeus åskvigg har blivit stulen och Percy är huvudmisstänkt. Nu måste Percy och hans vänner hitta det stulna föremålet och avslöja ett mysterium mäktigare än gudarna själva."

Filmen är baserad på böckerna av Rick Riordan. Det verkar som om de tre första böckerna finns översatta till svenska:

Del 1: Percy Jackson - född till hjälte
Del 2: Percy Jackson och monsterhavet
Del 3: Percy Jackson och titanernas förbannelse

Josefin vill låna böckerna på biblioteket och ger filmen följande starka betyg:

1 2 3 4 5

söndag 17 juli 2011

Mr Nobody

Såg filmen Mr Nobody från 2009 igår kväll.

"I början av 80-talet står nioårige Nemo i valet och kvalet på en tågstation. Ska han följa med mamma till USA eller stanna med pappa i England?

Mer än 100 år senare rör han sig tillbaka genom mellanrummen av de olika liv som han har - eller kanske har - levt. Dessa otaliga möjligheter utifrån ett enda livsval tar oss med i en hisnande vacker berättelse om livet och kärleken.

Mr. Nobody är en förtrollande, märkvärdig och originell film som utspelar sig under en tidsrymd över två sekel. En bildmässigt vacker film om livet och kärleken och dess otaliga möjligheter utifrån ett enda livsval.

Vid årets Filmfestival i Venedig belönades filmen för bästa scenografi (Sylvie Olivé) och vid Stockholm International Film Festival vann den Bästa Foto (Christophe Beaucarne)."

Filmen var bra och man fick se flera olika liv som Nemo hade/kunde haft. Väldigt snygg film som vann pris för bästa foto på Stockholms filmfestival. Filmen är 138 minuter lång, men det känns inte, kanske för att den är så snygg att titta på?

1 2 3 4 5


Dikten The Road Not Taken av Robert Frost om två vägar, lite som filmen och som andra filmer där vägvalet påverkat vad som händer som i den här filmen och i tex Sliding Doors.

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

lördag 16 juli 2011

Spelar spel

Det har varit lite mulet de senaste dagarna (blandat med sol) och vi har spelat lite spel här hemma.
Jag spelar Ocarina of Time fortfarande, har kommit till vattentemplet som är supersvårt!
Jonatan spelar Spirit Tracks och behöver lite hjälp så jag spelar det också kan man säga.
Josefin spelar Phantom Hourglass och behöver också hjälp.

Mycket Zelda här hemma nu :)

söndag 10 juli 2011

Coraline

Den 27 juni var det premiär i Unga Radioteatern för Coraline i P1. Det är en pjäs i 7 delar efter Neil Gaimans bok. Jag har läst boken och sett filmen, nu ska vi se hur det blir som radioteater :)

"Coraline och hennes föräldrar har precis flyttat in i ett märkligt hus, med konstiga grannar, och en dörr som inte leder någonstans. Eller gör den det? Ingenting stoppar Coralines nyfikenhet. Hon öppnar den mystiska dörren och framför sig har hon en lång mörk korridor. På andra sidan korridoren ser allting likadant ut som hemma hos Coraline, till och med hennes föräldrar är där och väntar .. Men varför har de knappar istället för ögon ?"

Alla avsnitt ligger på webben till den 18 september så passa på att lyssna innan det är för sent!

söndag 26 juni 2011

SF-bokhandeln

Var och handlade lite idag, blev ett par böcker och en dvd från SF-bokhandeln.

* Filmen Zombieland från 2009.

* Släktet av Guillermo del Toro och Chuck Hogan

* Lost souls, del 4 i Frankenstein-serien av Dean Koontz

* Främlingen i huset av Sarah Waters.

Får se vilken jag börjar med först, har varit sugen på fjärde delen i Frankenstein-serien ett tag nu och Tomas ville nog läsa Släktet. Filmen blir nog någon kväll nu snart. Funderade lite på att köpa Dead Until Dark av Charlaine Harris också, men väntar med den tror jag. Kanske skulle se serien True Blood istället, säsong 4 börjar förresten ikväll läste jag.

lördag 25 juni 2011

Ocarina of time 3D

Köpte naturligtvis Ocarina of time när spelet kom till Nintendo 3DS nu den 17 juni. Gillade verkligen spelet när det kom till N64 och har även spelat det på GameCube (skivan fungerar också på Wii).

Nu är det ett litet format som på sätt och vis gör det enklare att spela. Barnen framför allt gillar att spela DS där man inte behöver koppla in spelet till TVn och kan starta och sluta smidigt.

Själva spelet är väldigt likt originalet. Man styr inte med stylus utan med den lilla runda styrknappen. 3D-funktionen klarar jag mig utan, får bara huvudvärk av den, men det är så snyggt ändå.

Det är verkligen smidigt att ha menyn på nedre pekskärmen hela tiden, det är mycket mer plats för spelet på den övre skärmen när man inte måste ha alla knappar där. Se på jämförelsen här under på Dodongo tex:

Dodongo är mycket snyggare i 3DS än i N64, och man slipper alla knappar och hjärtan samt att se hur mycket rupes man har.

En nyhet är Shiekah Stones som ger ledtrådar i form av små filmer. Är lite nyfiken på om det finns fler skilnader, och kanske kommer jag att märka det när spelet skrider framåt (jag är just nu i magen på Jabu-Jabu).

Verkligen ett favoritspel som klarat av att överföras till mindre format. Spelet har till och med blivit snyggare! Hoppas på att fler Zeldaspel blir överförda på detta sätt till 3DS så de som missat dem på gamla konsoler också kan njuta av dem :)

1 2 3 4 5

måndag 13 juni 2011

Nya serier

Det börjar tydligen en hel del serier i USA nu i sommar. Blir lite sugen på The Nine Lives of Chloe King som har premiär 14/6 och MTV:s varulvsserie som har premiär 5 juni. Och så är jag sugen på Falling skies som börjar 19/6, har jag sagt det tidigare?

V ska för övrigt läggas ner, hoppas att säsong 2 slutar på ett vettigt sätt nu bara...

lördag 11 juni 2011

The Distant hours

Har äntligen läst ut The Distant Hours av Kate Morton som jag fick i julklapp. Det största problemet med boken har varit att den var inbunden och väldigt tung. Är inte så lätt att släpa med en så tung bok på pendeltåget trots att jag hade önskat det.

"Engelsk slottsromantik och mystiska gåtor

Edie Burchill och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, men ett gammalt brev som varit på villovägar sedan andra världskriget dyker plötsligt upp och väcker starka känslor till liv. Edie får veta att mamman som trettonåring skickades från London till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Men vad hände där? Edies nyfikenhet är väckt och eftersom hennes mamma sluter sig som en mussla beger hon sig till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen på sin mors gåta.

På slottet öppnade sig en ny värld för flickan från London, fylld av litteratur och fantasi. Familjen som bodde där bestod av yngsta dottern Juniper, tvillingarna Persephone och Seraphina samt fadern Raymond Blythe, författare till gotiska romaner. De excentriska systrarna visar sig bo kvar än idag och Edie får kontakt med de gamla damerna. Juniper har inte varit sig lik sedan hon övergavs av sin fästman i ungdomen och tvillingarna har skött henne under större delen av sina liv, innanför slottets isolerande murar.

Edie börjar förstå vad hennes mamma var med om för så länge sedan, men andra hemligheter finns också gömda på slottet och pockar på hennes uppmärksamhet. Sanningen om vad som egentligen hände i det förflutna har väntat länge nog på att någon ska gräva fram den.

I det förflutna är en oavbrutet spännande och gripande roman kryddad med gåtor, familjehemligheter, passion och tragiska öden."

Finns på svenska nu med titeln "I det förflutna" (men hemsk omslag, gillar det engelska mycket bättre!).

Boken var bra och inte jobbig att läsa eller långtråkig trots alla sidor, men på ett annat sätt lite lång. Inte fullt så bra som "Den glömda trädgården" som är min favorit av författaren. Kanske var det för att den var så tjock och jag inte läste den så ofta som gjorde att den var svårt att komma in i boken?

1 2 3 4 5

Cirkeln

Har läst ut boken ungdomsboken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren för ett tag sedan. Läste om boken på flera bokbloggar och blev sugen på den, trots att det är en ungdomsbok. Man behöver inte vara tonåring för att läsa ungdomsböcker, bara minnas hur det var :) En väldigt snygg reklamfilm kom ett tag innan boken kom ut och gjorde att förväntningarna växte.

"Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.
En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva."

Boken var bra och spännande, påminner lite om Buffy och kampen mot ondskan. Det ska komma två delar till som säkert kan bli bra. Kommer att läsa fortsättningen "Eld" när den kommer i mars/april 2012.

måndag 6 juni 2011

Kung Caspian och skeppet Gryningen

Vi såg Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen från 2010 igår kväll.

"Genom en magisk tavla transporteras syskonen Lucy och Edmund återigen till landet Narnia, denna gång med deras odrägliga kusin Eustace i släptåg. Väl där återförenas de med Kung Caspian ombord på det mäktiga skeppet Gryningen. I Narnia hotar en ondskefull dimma att sluka landet och med hjälp av Caspian, musen Ripipip och resten av denmodiga besättningen måste Lucy, Edmund och Eustace slåss mot nya faror för att återigen rädda landet från undergång."

Såg den på svenska eftersom barnen var de som först och främst ville se den. Rösterna kanske inte alltid är så bra dubbade, men filmen var ok. Har inte riktigt gillat den boken, känns mer som en parantes i serien. Får hoppas att nästa bok filmas nu, för den gillar jag :)

1 2 3 4 5

lördag 4 juni 2011

V

Såg naturligtvis TV-serien V från 1983 när den kom på TV någon gång under 80-talet. Det var spännande att se när rymdvarleserna kom till jorden, de såg ut som oss och verkade vänliga. Men det var läskigt att se att de under huden var ödlor som ville äta upp oss, och man fick se hur ödlan Diana åt marsvin.

Men det fanns en grupp människor som inte trodde att besökarna var snälla och försökte bekämpa dem. Vissa besökare ville inte heller att människornas planet skulle förstöras så de hjälpte dem istället. Den första TV-filmen var riktigt bra, men fortsättningen blev lite långdragen (men jag slutade inte titta för det).

Nu när det gjorts en remake på serien kunde jag helt enkelt inte låta bli att se den heller. V från 2009 visades på TV6 nu under våren, lite sent men man får stå ut om man vill se den på TV och inte ladda ner den.

Historien är den samma. Rymdvarelser kommer till jorden och säger att de vill hjälpa människorna, fast de bara vill utnyttja dem. Många likheter med den gamla serien, men också olikheter. Man har ju möjlighet till mycket bättre effekter nu, men jag är lite besviken på att man inte får se så mycket ödlor som i den gamla serien. Efter första TV-avsnitten från 1983 så hade människorna ett vapen mot ödlorna, det har de inte i serien från 2009 och inte alla vet att rymdvarelserna är ödlor heller. Väntar med spänning på säsong 2 som redan har sänts i USA och borde komma hit snart. De borde hitta på något så alla kommer att få veta att besökarna är onda ödlor så de kan kämpa mot dem. Hoppas att serien fortsätter direkt på TV6, lite svårt att hitta information där då kanalen (precis om de flesta andra svenska kanaler) inte uppdaterar så ofta.

söndag 29 maj 2011

Nya serier

Har sett lite reklam för nya TV-serier. Verkar vara ganska många nya serier i höst, men när man bara läser titel så är det bara några få som fångar ögat (det är ju så svårt att veta vad serien handlar om innan man hört talas om den). Sagor och science fiction är ju aldrig fel, Föjande serier skulle jag vilja se i varje fall ett par avsnitt av, just nu så är jag mest sugen på Grimm :)

ABC: Once upon a time
FOX: Alcatraz, The Finder, Terra Nova,
NBC: Grimm

söndag 15 maj 2011

Rensa ut böcker

Har de senaste helgerna rensat ur svärföräldrarnas hus. Det finns otroligt mycket saker i ett hus, bland annat böcker.

Det fanns flera bokhyllor med böcker som bara väntar på att bli lästa om man hade tid, lust och ork. Men jag skulle inte vilja läsa alla böckerna, lite olika smak kanske, men slänga dem känns fel. Har tittat på böckerna, bläddrat lite i dem. Det är något speciellt med böcker som gör att jag skulle vilja ta alla och ha i ett stort bibliotek hemma. Vårt lilla hus är tyvärr utan ett riktigt bibliotek och jag försöker få plats med de böcker jag gillar i ett par bokhyllor i vardagsrummet och kontoret (barnen har egna hyllor med barnböcker).

De flesta av svärföräldrarnas böcker kommer att lämnas in på loppis så att någon annan som gillar dem har chans att hitta dem och läsa. Jag har trots att jag inte tänkt det fått med mig ett antal böcker hem som kanske ska få plats i bokhyllan, eller så får jag köpa en bokhylla till...

torsdag 12 maj 2011

Sömnlös

Har läst ut boken Sömnlös av Stephen King.

"Ralph Roberts lider av sömnlöshet efter hustruns död. Han har svårt att somna på kvällen och vaknar tidigare för varje dag. Han prövar olika kurer men ingenting hjälper. När Ralph en dag börjar se märkliga ljusfenomen är han övertygad om att han håller på att förlora förståndet.
I staden där han bor pågår en livlig debatt om kvinnans rätt till abort. Helen, Ralphs närmaste granne, skriver på ett upprop för fri abort. Hennes man, den sympatiske och alltid like vänlige Ed, grips av en vrede bortom alla gränser och misshandlar Helen. Men Ed är inte den enda som börjar bete sig egendomlig ..."

Läste den för ca 10 år sedan och tyckte den var bra då, och den var fortfarande bra. Mindes början tydligt och resten kände jag igen efter att jag hade läst det, så slutet var på sätt och vis nytt igen.

1 2 3 4 5

söndag 27 mars 2011

The Darkest Evening of the Year

Har läst ut översta boken i högen, The Darkest Evening of the Year av Dean Koontz. Den verkade väldigt lovande, och jag har länge väntat på att den skulle översättas för att till sist ge upp och köpa den på engelska. Den var kanske inte så där jättebra, inte en av Koontz bästa böcker, så jag förstår varför den inte översattes. Men den var väl ok, men lite väl otrolig. Ska man köpa en bok av Koontz tycker jag att man istället ska köpa nytrycket av Väktare som finns att köpa i pocket just nu, verkligen en bra bok!



1 2 3 4 5

söndag 13 mars 2011

Fler reaböcker

Handlade lite fler böcker på rean i helgen. Ett par på SF bokhandeln och ett par på Bokskotten. akademibokhandeln hade inte något nytt som jag ville ha, eller så var kanske dagens bokkvot slut för denna dagen ;)


Bilder på inköpen (nästan alla) vid årets bokrea. Vissa böcker var det inte rea på, men de har slunkig med ändå för att jag ville ha dem.

lördag 5 mars 2011

Snygga böcker

Vissa böcker är så snygga att man dras till dem bara pga utseendet. En sådan bok såg jag förra helgen, Gargoylen av Andrew Davidson.

Boken har svarta kanter på sidorna, väldigt snyggt. Ser dessutom lagom gammal och sliten ut. Blir väldigt inspirerad att scrappa ett kort efter bokens framsida. Boken ser snyggare ut på riktigt än här på bilden, en förstoring på engelska boken hittade jag på en blogg. Undrar hur länge jag kan motstå boken...

fredag 4 mars 2011

Walk with me!

Var inne på Game i Huddinge centrum för att Jonatan ville titta på nya Pokemon Black och White. De var tyvärr lite dyra, så vi tittade på lite begagnat istället. Jag hittade stegräknare till DSi som jag slog till och köpte. Har tittat på den flera gånger innan.


"Spela när du tar en promenad!

Att promenera dagligen är en bra rutin för ett balanserat och hälsosamt liv. Mjukvaran Walk with me! kan hjälpa dig att komma igång om du inte redan är det och om du redan har rutinen kan Walk with me! göra det ännu roligare. Du kan till exempel ha koll på dina framsteg, jämföra dina resultat med dina vänner, familj, din hund och även med människor över hela världen.

Med denna mjukvara finns det två stycken stegräknare, som kallas Activity Meters, som håller koll på dina dagliga steg minut för minut. Stegräknaren är tillräckligt liten för att få plats i dina byxfickor eller din jacka. Din Activity Meter kan spara data sju dagar framåt och all data kan lätt föras över till din Nintendo DS så att du kan ha långsiktig koll på dina framsteg.

Stegräknarna kan ha data för upp till fyra användare, så att du kan jämföra dig direkt med dina vänner och familj. Till och med din hund kan vara med och få sina steg räknade."

Har precis aktiverat den och nu ska den räkna hur många steg jag tar och visa mig hur aktivt mitt liv är. Ska bli spännande att se om den fungerar bättre än min gamla stegräknare. Lite roligare är det ju att få data presenterad över dagen och se om man nått ett mål som man sätter upp själv, tex 12 000 steg. Finns två stegräknare med så någon annan i familjen kan också vara med. Får se vem det blir, skulle vara kul att ha koll på alla i familjen :)


söndag 27 februari 2011

Day 3-4 – Your favorite series & Favorite book of your favorite series

En favorit är serien The Dark Is Rising av Susan Cooper. Har läst den många gånger sedan jag hittade Gråkungen på skolbiblioteket någon gång på mellanstadiet.

En ring av järn
Ovan hav, under sten
Lövhäxan
Gråkungen
Silverträdet

Gillar också Kathy Reichs serie om Temperance Brennan:

* Déjà Dead (Redan död)1997
* Death du Jour (Död idag) 1999
* Deadly Décisions (Dödligt beslut) 2000
* Fatal Voyage 2001
* Grave Secrets (Dödliga hemligheter) 2002
* Bare Bones (Dödligt allvar) 2003
* Monday Mourning 2004
* Cross Bones 2005
* Break No Bones 2006
* Bones to Ashes 2007
* Devil Bones 2009
* 206 Bones 2010
* Spider bones 2010
* Mortal Remains 2010

Eller Jeffery Deavers böcker om Lincoln Rhyme:

* The Bone Collector (1997)
* The Coffin Dancer (Dans med döden) (1998)
* The Empty Chair (2000)
* The Stone Monkey (Stenapan) (2002)
* The Vanished Man (Mannen som försvann) (2003)
* The Twelfth card (Det tolfte kortet) (2005)
* The Cold Moon (Tid att dö) (2006)
* The Broken Window (2008)
* The Buring Wire (2010)

En kort serie på bara tre böcker av Rennie Airth om polisen John Madden tycker jag är bra:

* Mörkrets flod
* Blodröd våg.
* Vinterdöd

Har alltid gillat fantasy, och läser ibland om serien om Fionavars vävnad av Guy Gavriel Kay:

* The summer tree (Offerträdet) 1984
* The wandering fire (Den brinnande stenen) 1986
* The darkest road (Son av ljus och mörker) 1987

Svårt att välja en favorit av alla serier, men Gråkungen, Mörkrets flod och Offerträdet är nog ett par av mina favoriter.

Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times

Det är nog mest ungdomsböcker och böcker som varit favoriter i många år som jag hunnit med att läsa mer än tre gånger men även andra böcker. Här om kvällen när det var det fullmåne, kom jag att tänka på Främlingar (Strangers) av Dean Koontz. I boken är många av huvudpersonerna fascinerade av "måååånen". Den har jag garanterat läst minst tre gånger, och skulle kunna tänka mig att läsa igen.

Bokrea 2011

Har handlat lite böcker på bokrean.Första dagen, onsdag 23/2, så var jag och barnen på Akademibokhandeln och kollade lite. Jag köpte ingen bok, men barnen valde några böcker:

Bellman får ett fax (en bok med Bellmanhistorier)
Kramsnö och bananflugor
Dinosaurier
dinosaurier
Rymd-Rakel
Små raringar
Värsta raringar

På lördagen var i vid Globen och handlade i En Annan bokhandel. Det var lite andra böcker än vad jag sett på nätet och Akademibokhandeln så det var kul. Blev en hel del böcker.

Långpannans lov
101 skräckfilmer du måste se innan du dör
Depeche Mode En biografi

Beställde även lite böcker på Bokus innan rean som väntar i ett paket i Tobaksbutiken i Huddinge centrum. Någon bok har ju slunkit ner på Akademibokhandeln i Huddinge centrum också. Nu är det nog bäst att läsa lite innan jag handlar mer böcker...

söndag 20 februari 2011

Glee

Har sett första säsongen av Glee från 2009.

"McKinley High är som vilken amerikansk high school som helst. Hejaklacksledarna och fotbollsspelarna är närmast kungligheter och de få tappra själarna i skolans kör anses vara nördar - och behandlas därefter.

Det vill den optimistiska spanskläraren Will Schuester (Matthew Morrison) ändra på. Trots att de flesta tycker att han är smått galen har han beslutat sig för att ta över som körledare och visa skolan, och världen, de sjungande ungdomarnas stjärnpotential.

Den från början befintliga kören består av Kurt (Chris Colfer), en kille med både röst och modekänsla, Mercedes (Amber Riley), en Beyoncé-wannabe och körens egen diva, Artie (Kevin McHale) en nördig men talangfull gitarrist, Tina (Jenna Ushkowitz) en Avril Lavigne-punkare med blåa slingor i håret, och Rachel (Lea Michele), en riktig talang som är övertygad om att hon är ämnad för stordåd. När Will sedan av misstag råkar höra Finn (Cory Monteith), en av skolans mest populära och tvålfagra fotbollsspelare, sjunga i duschen värvar han honom till kören i förhoppningen om att fler studenter ska följa i hans fotspår."

En lite småtrevlig serie om man bortser från att skådespelarna är ganska många år äldre än de 16 som de ska föreställa och inte heller har något emot att de inte riktigt pratar och tänker som man förväntar sig att 16-åringar ska göra. Mycket musik som kan vara bra men ibland lite långtråkig om man inte gillar låtarna.
Kommer att fortsätta att se på säsong 2 i alla fall, kan ju alltid surfa samtidigt som jag tittar om det blir tråkigt..

Blå gryning

Blå gryning av Ann Cleeves är den sista, fristående delen i Shetlandskvartetten. Böckerna utspelar sig vid olika årstider och nu har vi kommit till hösten.

"Det stormar bland klipporna på Fair Isle, en liten isolerad Shetlandsö. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem för att presentera sin nya fästmö för föräldrarna, och trots att öborna är välkomnande finns en misstänksamhet mot främlingar. När chefen för Fair Isles fågelobservatorium hittas knivmördad på sitt kontor, med håret fullt av fjädrar, reagerar öborna med rädsla och ilska. Vid första anblicken verkar ett klassiskt kärleksdrama ligga bakom mordet. Men Jimmy upptäcker snart att det är ett kallblodigt mord som har begåtts. De tilltagande höststormarna isolerar ön och öborna från omvärlden, och helt utan hjälp från fastlandet vet Jimmy att han måste arbeta snabbt. Öborna är instängda och på helspänn, och en av dem är en mördare som kan slå till när som helst ?"

Känns som om serien är avslutad nu. Lånade boken på biblioteket på kortlån på en vecka så jag läste mest på lördagen och söndagen. Det gick lite för fort ibland, skulle tyckt bättre om att ha mer tid mellan läsningarna, känns lagom att läsa på pendeltåget så det blir lite varje dag. Gillar sättet Ann Cleeves skriver på så jag kommer att vara nyfiken om hon kommer ut med fler böcker. Betyget blir dock en trea, mest pga slutet.

1 2 3 4 5

onsdag 16 februari 2011

Josefin har läst

Josefin har läst ut ännu en bok om hästen Sigge. Det går undan. Tur att vi lånat dem på biblioteket, för om man köper dem i Akademibokhandeln där de kostar 120:- skulle det bli ganska dyrt om hon fortsätter att läsa i den farten.

tisdag 15 februari 2011

Lånat böcker

Lånade lite böcker på biblioteket igår. Josefin var den som ville dit eftersom hon läste ut den bok hon lånat för en vecka sedan. Hon lånade 4 st böcker om ponnyn Sigge i serien Bus Brobyungarnas Shettisar av Lin Hallberg. Idag på skolan (skolan var stängd, studiedag, och bara fritids var öppet) så läste hon ut boken. Tur att hon har 3 kvar, för annars skulle vi få gå förbi biblioteket varje dag.

Jonatan lånade en bok om en tjej som hade en dinosaurie som var med henne på dagis och gjorde alla dumma saker som de andra trodde hon gjorde. Han har också en bok om Dinosaurier och en om månen hemma som vi lånat tidigare.

Jag lånade en bok på kortlån, bara en vecka. Får se om jag hinner läsa ut den. Blå gryning av Ann Cleeves, den fjärde boken om polisen Jimmy Perez på Shetlandsöarna. I denna boken är det höst (hade nog gillat en bok om våren bättre nu när jag är så trött på vintern).

"Havet stormar bland klipporna på Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem med sin fästmö, som ska presenteras för föräldrarna.

När en kvinna hittas mördad i ett fågelobservatorium, med håret fullt av fjädrar, reagerar öborna med rädsla och ilska. Vid första anblicken verkar ett klassiskt kärleksdrama ligga bakom mordet, men snart inträffar ett till brott.

De tilltagande höststormarna isolerar öborna från omvärlden, och utan hjälp från fastlandet måste Jimmy arbeta snabbt. En mördare finns mitt bland dem som kan slå till när som helst. "