söndag 11 december 2011

Flickan från ingenstans

Lånade tegelstenen Flickan från ingenstans av Justin Cronin på biblioteket för ett tag sedan. Hade läst lite om den, men inte för mycket (hatar avslöjande recensioner).

Några forskare hittar ett virus i djungeln och militären är intresserade av det. Men planen att göra supermilitärer går snett (precis som det brukar ;) och viruset kommer ut. Världen förändras. Sedan fortsätter berättelsen ca 100 år senare i en postapokalyptisk värld.

Början låter väldigt spännande på engelska, men jag läste boken på svenska : ”Before she became the girl from Nowhere – the One Who Walked In, the First and Last and Only, who lived a thousand years – she was just a little girl in Iowa, named Amy. Amy Harper Bellafonte.”

Från förlaget: "En liten flicka tycks vara den enda som kan rädda världen. Hon heter Amy Harper Bellafonte och är flickan från ingenstans. Det var hon som var där när allting började och världen började gå mot sin undergång.

Först, det otänkbara: ett fruktansvärt militärexperiment kollapsar och dess hemska innehåll släpps lös i världen.
Sedan, det onämnbara: en natt av kaos och fullständig förödelse leder till att världen för alltid förändras.
Allt som återstår för de chockade överlevarna är att kämpa. Det är en framtid som präglas av rädsla för mörkret, för döden och för ett öde som är ännu värre än så. Civilisationens undergång leder till en ny värld av rovdjur och byten.
I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats där de kan gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som strax före katastrofen lyckades rymma från militärbasen där apokalypsen släpptes lös.
Brad Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymd, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde påbörjats.

Justin Cronins Flickan från ingenstans kan närmast jämföras med Stephen Kings Pestens tid och Cormac McCarthys Vägen. "

"Läs 15 sidor och bli förtrollad. Läs 30 och du kommer fortsätta hela natten." Stephen King

Blev lite besviken på slutet. Vissa saker kändes inte uppklarade och jag ville veta hur det gick. Men boken är första delen i en trilogi läste jag i en bok (Vampyrer : en kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet av Anna Höglund som jag lånade samtidigt på biblioteket). Del två kommer 2012 och sista delen 2014. Hur ska man kunna vänta så länge?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar