fredag 17 februari 2012

Den odödliga Henrietta Lacks

Jag hörde talas om boken "Den oddliga Henrietta Lacks" av Rebecca Skloot när jag kom hem tidigt en dag och såg reprisen av Gomorron på svt. Lyssnade eftersom de pratade om böcker.

Blev genast nyfiken då jag vid ett tillfälle varit med och sett hur man odlar HeLa-celler. Fick då veta att de kom från en person som hette Helen Lane eller något sådant.
Nu när jag hittade den som e-bok på biblioteket ca 10 år senare så lånade jag den direkt.
Det är en fascinerande och inte alltid så munter historia. Det har hänt så mycket sedan 1951, både i samhället och inom forskningen, men jag blir ändå förfärad över hur människor kunde behandlas då. Blir ännu mer nyfiken på vad som hänt de senaste 50 åren inom vetenskapen och skulle gärna läsa mer om det.

"I januari 1951 diagnostiserades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov.
Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.

Rebecca Skloot är vetenskapsjournalist. Den odödliga Henrietta Lacks är hennes första bok och den har sålt i 1,5 miljoner exemplar. Oprah Winfrey och Alan Ball (Six Feet Under, True Blood) gör film på boken. Rebecca Skloot besöker Sverige våren 2012.”

Ibland är boken lite rörig, och om man inte är så insatt i hur celler fungerar och odlas så är nog den biten ganska oförståelig. Men det var ju oförståeligt för Henriettas barm också, och ingen brydde sig om att förklara vad som hänt. De trodde att deras mamma levde och fanns klonad på lab över hela världen.

Har terroriserat omgivningen och pratat mycket om boken och skulle verkligen rekommendera den om man är det minsta intresserad av forskning, celler eller hur det var för svarta på den tiden.

Vet inte riktigt hur detta skulle kunna bli en bra film, för det är ju mer skrivet som en vetenskaplig artikel och om hur hon har fått all information om Henrietta Lacks. För författaren kanske inte alltid skriver så bra eller sammanhängande, men historien fångar mig ändå så den får följande betyg:

1 2 3 4 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar