lördag 4 februari 2012

Coraline

Har läst ut Neil Gaimans Coraline som en tecknad serie av Craig Russell. Josefin lånade den på biblioteket i onsdags och tyckte att jag skulle läsa den efter att hon läst ut den.

Handlingen följer väl originalboken. Dörren är en vanlig stor dörr, men det är kanske mer verklighetstroget än den lilla dörren i filmen. Några andra små saker skiljer boken åt från filmen som vi har sett, men det är nog mest filmen som skiljer sig från böckerna.

Coraline verkar vara en vanlig tjej i Josefins ålder så jag förstår varför hon gillar boken. Den är spännande och välgjord. Många små detaljer som gör att det känns som det kunde vara vilken vanlig flicka i samma ålder som flyttat till huset och hittat dörren.

"Coraline upptäckte dörren kort efter att de hade flyttat in i huset.

På andra sidan dörren hittade hon ett annat hus som är kusligt likt hennes eget (fast bättre). Allt i den andra världen verkar underbart. Till en början. Maten är bättre än hemma, leksakerna är levande, och ingen tjatar på henne.

Men där i den andra världen finns en andra mamma och en andra pappa, och de vill aldrig mer släppa henne tillbaka till den verkliga världen och till hennes verkliga, irriterande mamma och pappa.

Coraline behöver allt sitt mod och all sin klipskhet för att rädda sig ur den andra mammans grepp. Till sin hjälp har hon en sten med hål i och en högdragen svart katt från den verkliga världen som kan tala i den andra världen.

P. Craig Russell har förvandlat Neil Gaimans hyllade ungdomsroman till en vacker och fascinerande serie. Coraline är en helt underbart märkvärdig och läskig berättelse om en tapper och rädd och självständig och villrådig och viljestark och envis tjej mellan två världar."

Josefins betyg:

1 2 3 4 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar