lördag 28 april 2012

Hungerspelen

Hittade ett gammalt inlägg om Hungerspelen som jag inte publicerat. Måste väl göra det innan jag skriver och fortsättningen :)

Läste ut Hungerspelen av Suzanne Collins igår kväll.

"Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!


Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...


Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television – som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak – tittarsiffror."

Boken var väldigt obehaglig ibland och man kan inte säga för mycket om handlingen utan att avslöja för mycket. Trots att boken var väldigt spännande så ville jag inte fortsätta med del 2 och 3 direkt, kanske p.g.a. av den var så pass våldsam. Jag ville inte ha mer av samma sak utan var tvungen att smälta allt jag läst först. Men när det gått ett tag kommer jag att läsa om huvudpersonerna igen och se hur det går i nästa hungerspel.


Betyg:
1 2 3 4 5

PS. Boken påminner mig mycket om Stephen Kings bok Maratonmarschen från 1979 som filmats som The Running man som också är en tävling där den överlevande vinner.

"Amerika i en mörk, alternativ framtid.
Varje år ansöker ett stort antal pojkar, varav hundra antas, till Maratonmarschen. Ray Garraty, 17 år, har lyckats bli antagen. Hans mamma är skräckslagen, för hon vet villkoren - och oddsen. Väl på startplatsen är det för sent att dra sig ur. Här möter Majoren dem. Majoren i de mörka glasögonen som ingen säger emot. Det är han som står bakom denna exempellösa framgång, detta spel med 99 förlorare och en vinnare.Maratonmarschen följs i detalj av TV-kameror och upphetsade folkmassor längst vägen. Vinsten är ofattbar - vad vinnaren själv önskar under resten av livet. Men priset är högt, de som inte längre orkar eller går för långsamt skjuts.


Pojkarna som deltar är alla övertygade om att de ska segra. Men från de första lätta snabba stegen passerar de olika stadier av krämpor; skavsår, kramp, feber och olika stadier av tvivel. Tvivel på att de ska kunna vinna, på meningen med denna kamp på liv och död. Allianser och vänskapsband knyts - och bryts när en gevärssalva snabbt och skoningslöst fäller den som sackat efter en gång för mycket."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar