torsdag 17 maj 2012

Styggelsen

Läste ut Styggelsen av Amanda Hellberg från 2008 lite väl snabbt. Men efter att ha vänta länge då den var kö för att få låna på biblioteket och den är slut på förlaget. Det är Amanda Hellbergs första bok, de andra två om Maja Grå har jag läst tidigare, Döden på en blek häst och Tistelblomman.

Det är en bok som man borde läsa långsamt och njuta av. Läskigt och välskriven. Den är lite annorlunda mot de två andra om Maja Grå som kommer efter denna som mer handlar om bara Maja.

Första delen av boken handlar om Singa som har klärvojanta gåvor, precis som Maja. Singa turnerar med sin far på olika marknader som andeskådare. Tills hon träffar någon som vill utnyttja hennes gåva.

I andra delen av boken får vi lära känna Maja Grå, hon jobbar på en vårdcentral. Hon får övernaturliga syner och i dem ser hon Singa.

Betyg:
1 2 3 4 5

"Maja är en helt vanlig kvinna, som år 2006 jobbar på en vårdcentral. Men under flera attacker av övernaturliga syner möter hon Singa, en ung flicka med klärvoajanta gåvor, som under senare hälften av fyrtiotalet turnerade med sin far på olika marknader som andeskådare. Men singa råkar illa ut då hon blir kidnappad av en tvivelaktig spiritistkyrka, som utnyttjar henne och hennes förmågor.

Styggelsen är Amanda Hellbergs skönlitterära debut. Det är en modern spökhistoria fylld av kringresande sällskap, marknader, spiritistiska samfund och parapsykologiska lurendrejerier.
"



Styggelsen kommer att ges ut igen 2012-09-15 med en snyggare framsida. Jag kommer att köpa den!

"Styggelsen blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris när vi publicerade den första gången 2008. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och Amanda Hellberg är nu en firad och hyllad spänningsförfattare, med två vuxenromaner utgivna på Forum förlag, en ungdomsbok på Bonnier Carlsen och så vidare. Nu utger vi Styggelsen, första volymen i den uppmärksammade serien om Maja Grå, i en nyutgåva."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar